Lõuna-Osseetia teatel valmistub Gruusia provokatsioonideks

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia tankid mulluse augustisõja ajal.
Gruusia tankid mulluse augustisõja ajal. Foto: Reuters / Scanpix

Separatistliku Lõuna-Osseetia kaitseministri Juri Tanajevi hinnangul valmistub Gruusia kontrolljoone lähistel provokatsioonideks.


Tanajev möönis, et Gruusia algavast agressioonist pole küll kindlaid märke, kuid Gruusia relvajõudude manöövrid piiritsoonis on intensiivistunud ning grusiinide suurtükituli nihkub pidevalt de facto piirile lähemale, vahendas Interfax.

«On põhjust uskuda, et Gruusia pool valmistub teatud provokatsiooniaktideks,» lisas Tanajev, kelle sõnul võib Gruusia suurtükkide tuli ulatuda iga Lõuna-Osseetias asuva Leningradi piirkonna asula pihta.

Kaitseministri kinnitusel on Gruusia väed piirile lähemale liikunud ja Lõuna-Osseetia territooriumi vaadelnud. 

Eile otsustasid Euroopa Liidu välisministrid pikendada Gruusia vaatlusmissiooni veel aasta võrra, et kontrollida mulluse augustisõja vaherahu tingimusi. Vaatlejatel pole aga õigust Lõuna-Osseetia ja Abhaasia territooriumile siseneda.

Missiooni pikendamine tuli ajal, kui USA asepresident Joe Biden tegi möödunud nädalal toimunud visiidi ajal Gruusiale tugeva toetusavalduse. Visiidi järel andis Biden intervjuu ajalehele Wall Street Journal, kus ta ennustas, et Venemaa muutub peagi majanduskriisi tõttu järeleandlikumaks ja endistes liiduvabariikides vähem agressiivseks.

New York Times kirjutas ka, et asepresidendi külaskäigu järel võib öelda, et hoolimata mulluse sõja põhjustatud usalduskriisist ja kuid kestnud opositsiooni protestidest jääb Gruusia president Mihheil Saakašvili oma kohale edasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles