Venemaa suurkriminaal Japs võitleb haiglas oma elu eest

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene miilitsa eraldustunnustega sõiduauto
Vene miilitsa eraldustunnustega sõiduauto Foto: SCANPIX

Moskvas mõrvakatse üle elanud Venemaa allilma suurautoriteet Vjatšeslav Ivankov (69), keda tuntakse ka hüüdnime Japs (Japontšik) all, võitleb haiglas oma elu eest.


Mees saabus pealinna välismaalt, et lahendada ära kahe kriminaalse rühmituse vahel puhkenud tüli, vahendas RIA Novosti jõustruktuuride allikat.

Ivankov kohtus allilma juhtfiguuridega, kes kontrollivad Moskvas mängupõrgute äri. «Arvatavasti otsustas üks jõukudest Japsi pärast ebaõnnestunud läbirääkimisi kõrvaldada,» rääkis allikas.

Kuigi mees oli saabunud linna inkognito, teadis tema liikumistest ja kohtumistest mitu inimest, nende hulgas ka miilitsatöötajad.

Ivankovi tulistati eile kella 19.50 paiku ajal, mil ta väljus Horoševski tänaval asuvast Tai restoranist. Meest tulistati samas lähedal seisnud Moskva piirkonna registreerimismärgiga Gazelist, mis oli oletatavalt ärandatud.

Japs sai kõhtu haavata ja viidi Botkini-nimelisse haiglasse, kus arstid teda opereerisid. Tänahommikuste andmete järgi on mehe seisund raske.

Korrakaitsejõudude allika sõnul valvavad haiglat miilitsad, et hoida ära rünnaku kordumist.

Uurijad leidsid Gazelist snaiperipüssi, mis saadeti ekspertiisi.

Prokuratuur algatas kriminaalasja, mille uurimist juhib Moskva prokuratuuri juures oleva uurimiskomitee juht Anatoli Bagmet.

Ivankovi kuritegelik karjäär algas 1960ndatel, mil ta vedas illegaalselt relvi ja korraldas narkoäri. Ta saadeti kümneks aastaks trellide taha, kuid pärast Nõukogude Liidu lagunemist 1991. aastal pääses ta vabadusse.

Japs lasi Venemaalt jalga ja hakkas terroriseerima venelaste linnaosa New Yorgis Brooklynis. Ühendriikide võimud panid mehe 1998. aastal vangi, kust ta vabanes 2004. aastal. Ivankov saadeti USAst Venemaale tagasi.

Kodumaal süüdistati teda kahe Türgi kodaniku tapmises Moskvas 1992. aastal, kuid aprillis 2006 mõistis Vene ülemkohus mehe lõplikult õigeks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles