Grybauskaite: NATO kaitseplaanid Balti riikidele ei valmi enne kaht aastat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu sõjaväe paraad riigi mainimise 1000. aastapäeva tähistamisel.
Leedu sõjaväe paraad riigi mainimise 1000. aastapäeva tähistamisel. Foto: Reuters / Scanpix

NATO kaitseplaan Balti regioonile ei valmi ilmselt enne kaht aastat ja seetõttu tuleks mõelda kaitsejõudude mitmekesistamisele, teatas Leedu president Dalia Grybauskaite uudisteagentuuri LETA vahendusel nädala alguses, pärast seda, kui uus Leedu sõjaväe juht ametisse astus.


Uue kaitseväe juhi kindralmajor Arvydas Pociuse ametivande järel rääkis Grybauskaite, et NATO vihmavarju puudumise tõttu tuleks võib-olla mõelda ka teatud ulatuses kohustusliku ajateenistuse sisseviimise peale, kuna on mõistlik hoida kaitsejõude mitmekesistena, vahendas BNS.

Kaitseminister Rasa Jukneviciene teatas LETA-le, et Leedu armee on juba mitmekesine, olemas on nii elukutselised kui reservväeosad. Leedu lõpetas kohustusliku väeteenistuse möödunud aasta septembris.

Pocius sõnas, et toetab samuti reservide suurendamist. Lisaks lubas uus kaitsejõudude ülem, et kriisiajal on võimalik Leedu osaluse vähendamine rahvusvahelistes operatsioonides, kuna tuleb leida tasakaal oma riigi kaitsmise ja globaalsete huvide vahel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles