Kepihoobikaristusega sudaanlanna võitleb seaduse muutmise eest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lubna Ahmed al-Hussein
Lubna Ahmed al-Hussein Foto: AFP / Scanpix

Sudaanis tekkis skandaal kohtu otsuse pärast.

Nimelt määras kohus avalikult pükste kandmise eest 40 kepihoopi endisele ajakirjanikule ja praegu ÜROs töötavale Lubna Ahmed al-Husseinile, kirjutab AFP.

Skandaal sai hoogu juurde, kui naine ilmus kohtusse samades pükstes, mille eest talle karistus määrati.

Eile toimunud kohtuistungil osalesid teiste seas näiteks ka Rootsi, Prantsusmaa ja Hispaania Sudaanis asuvate saatkondade esindajad ning kohalikud poliitikud.

Islami usku Sudaanis ei ole riietusreeglite vastu eksinute kohtuasi just haruldane, vaid pigem igapäevane nähtus.

Lubna  Ahmed al-Hussein aga otsustas, et kasutab enda juhtumit ära ja teeb sellest avaliku näidisprotsessi. Husseini sõnul on tal hea võimalus protesteerida seniste riietumisreeglite ja -seaduste vastu ja nõuda nende muutmist.

Kohus otsustas asja edasi lükata, kuna al-Hussein töötab praegu ÜROs. Seal töötamine annab talle diplomaatilise puutumatuse.  

Al-Hussein nõustus ÜRO teenistusest lahkuma ja selle tõttu saab kohut jätkata augustis.

«Ta tahab näidata, et ei ole mitte millegi vastu eksinud ning on süütu. Diplomaatilise puutumatuse puhul ta seda näidata ei saaks,» sõnas naise advokaat Nabil Adib Abdalla.

Advokaat lisas, et al-Hussein tahab ka võidelda selle eest, et seadust muudetaks.

Sudaanis praegu kehtiva seaduse kohaselt saab naistele pükste kandmise eest määrata karistuseks 40 kepihoopi ning rahalise trahvi, mille suurust ei ole täpsustatud.

Kombluspolitsei arreteeris al-Husseini juuli alguses Sudaani pealinna Khartumis.

«Sudaanis määratakse tuhandetele naistele karistuseks kepihoope, kuid nad ei julge sellele vastu astuda,» nentis al-Hussein.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles