Juuli kujunes NATO-le kogu Afganistani sõja ohvriterohkeimaks kuuks

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neljapäeval jõudsid Suurbritanniasse kolme Afganistanis hukkunu surnukehad.
Neljapäeval jõudsid Suurbritanniasse kolme Afganistanis hukkunu surnukehad. Foto: PA Wire / SCANPIX

Tänavune juuli kujunes NATO jaoks kogu ligi kaheksa aastat kestnud Afganistani sõja ohvriterohkemaks kuuks. Enamik surmasaanutest teenis Helmandis, kus USA ning Suurbritannia koos Taani ja Eesti üksustega alustasid juuli alguses kaht suurt pealetungi.

USA sõjaväe jaoks algas juuli teeäärse pommi plahvatuses hukkunutega ja lõppes tulevahetuses tõsiselt viga saanu surmaga, nendib tänane ajaleht The Los Angeles Times.

Pommid, raketirünnakud, varitsused ja lennuõnnetused nõudsid ühtekokku 72 NATO rahvusvahelistes julgeolekuabijõududes (ISAFis) teeniva sõduri elu. Kahel kolmandikul juhtudest oli surmapõhjuseks teeäärne pomm. 43 hukkunut teenisid Ameerika Ühendriikide mundris ja 22 Suurbritannia omas.

Eestist teenib praegu Afganistanis umbes 300 kaitseväelast, neist enamik Helmandi provintsis. Kompanii Estcoy 8 on seal Briti ning Afganistani presidendivalimiste ajaks erandkorras juurde saadetud Estcoy E Ameerika Ühendriikide väejuhatuse all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles