USA merevägi leidis Lahesõja ajal hukkunud piloodi surnukeha

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kapten Michael Schott Speicher
Kapten Michael Schott Speicher Foto: AP / Scanpix

Iraagi kohal Lahesõja ajal allatulistatud mereväepiloodi kapten Michael Scott Speicheri surnukeha on üles leitud ja tuvastatud, vahendab Pentagoni teadet uudisteagentuur AFP.

Operatsioonis Kõrbetorm osalenud Speicheri F/A-18 Hornet tulistati alla Iraagi lääneosas 17. jaanuaril 1991. Tema edasine saatus oli aastaid teadmata, mõned uskusid, et ta langes Saddam Husseini vägede kätte vangi. 

Möödunud kuul aga leidsid Al-Anbaris baseeruvad USA merejalaväelased kohalike vihjetele tuginedes kõrbest üles inimjäänused, mille nad saatsid Ühendriikidesse tuvastamisele.

«Tuvastamine tugines kapten Speicheri hambakaardi ja sündmuspaigast leitud lõualuu võrdlusel,» teatas USA kaitseministeerium oma avalduses. Selles lisati ka, et pärast lennuki allakukkumist leidsid beduiinid sündmuspaigast Speicheri surnukeha ja see maeti maha.

Pentagoni teatel juhtisid neid haua juurde iraaklased, kellest osad olid enda kinnitusel viibinud omal ajal ka Speicheri matmise juures.

«Meie merevägi ei lõpeta kunagi meeskonnakaaslase otsimist, ükskõik, kui pikk või raske see otsing ka ei oleks,» kinnitas mereväeoperatsioonide ülem admiral Gary Roughead.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles