Prantsuse välisminister: peame Talibaniga läbi rääkima

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa välisminister Bernard Kouchner.
Prantsusmaa välisminister Bernard Kouchner. Foto: AFP / Scanpix

Prantsusmaa on vaatamata ägenenud rünnakutele NATO vägede vastu endiselt seisukohal, et terrorivõrgustiku Talibaniga peab Afganistanis kõnelusi alustama, ütles välisminister Bernard Koucher täna

Le Figaro

s avaldatud usutluses.


«Muidugi peame Talibaniga läbi rääkima, vähemalt nendega, kes on valmis oma relvad loovutama ja rääkima,» ütles ta.

Laupäeval tapeti Kabulist põhjas Prantsuse sõdur, teistes rünnakutes samal päeval hukkusid kolm USA ja kaks Kanada sõjaväelast. Eile kaotasid oma elu veel kolm Ühendriikide sõdurit.

Juuli oli suurima ohvrite arvuga kuu liitlasvägede kaheksa aastat väldanud võitluses Talibani mässuliste vastu.

Kouchner ütles, et igasuguse katse Talibaniga kõnelusi alustada peab heaks kiitma Afganistani president Hamid Karzai valitsus.

«Tahame koos afgaanidega rahu üles ehitada, ütleksin isegi, et afgaanide juhtimise all,» märkis minister.

Kouchneri sõnul on vaid Saudi Araabia seni suutnud vahendada läbirääkimisi Talibani ja Karzai vahel, kuid need pole konkreetseid tulemusi andnud.

«On kaht tüüpi Talibani,» ütles ta. «On neid, kes võiksid kaasa lüüa seaduslikus valitsuses ning president Karzai on öelnud, et ta on valmis neid Kabulis vastu võtma, kui nad on valmis läbi rääkima. Ning siis on ülemaailmse džihaadi toetajad. Nemad keelduvad läbi rääkimast.»

Taliban on kutsunud afgaane boikottima 20. augusti presidendivalimisi ja laseb oma võitlejatel blokeerida kõik maanteed, et takistada valijaid hääletuskastide juurde jõudmast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles