Rootsi seadus on vähendanud illegaalset failivahetust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi lipp.
Rootsi lipp. Foto: AFP / Scanpix

Rootsi range piraatlusevastase seaduse jõustumine on järsult vähendanud ebaseaduslikku allalaadimist, kuid kriitikute hinnangul on mõju lühiajaline ning seadus rikub rängalt privaatsust.


Seadus, mis põhineb Euroopa Liidu intellektuaalse omandi õiguse jõustamise direktiivil, põhjustas juba jõustumisjärgsel päeval 30-protsendise languse kogu riigi võrguliikluses.

Asjatundjate sõnul on interneti kasutamine vähenenud sellepärast, et allalaadimine moodustab kogu maailmas sellest 50-75 protsenti.

1. aprillil kehtima hakanud seadus annab autoriõiguse omanikele voli sundida internetiteenuste pakkujaid avaldama kasutajate failivahetuse üksikasju, mis võimaldab rikkumiste korral kohtusse pöörduda ning kahjutasu ja trahvi nõuda.

Internetiteenuse pakkuja Netnod andmed näitavad, et neli kuud pärast seaduse jõustumist on veebikasutus endiselt vabalanguses.

Prantsuse parlamendiliikmed jälgivad Rootsis toimuvat tähelepanelikult, sest neil on kavas võtta sel aastal vastu oma piraatlusevastane seadus.

«On ilmne, et failivahetuse kasutajad on ära hirmutatud ja kolinud kuhugi mujale,» ütles Stockholmi tehnoloogiainstituudi teadlane Daniel Johansson.

«Mõnede populaarsete Rootsi artistide allalaadimine veebisaitidelt nagu Pirate Bay on langenud kuni 80 protsenti, lisas ta.»

Pirate Bayl on väidevatalt maailmas ligikaudu 22 miljonit kasutajat.

Illegaalse allalaadimise vähenedes on hakanud kasvama seaduslikest saitidest ostetava muusika hulk - möödunud aastaga võrreldes on selle maht kasvanud 57 protsenti. Muusikakaupmeeste sõnul on müük üldiselt kasvanud 14 protsenti.

Rootsi seadusega ei piirata üksnes muusika, vaid ka filmide ja videomängude ebaseaduslikku allalaadimist - ka siin on langus märgatav.

Rootsi Piraadipartei liikmena Euroopa Parlamenti valitud Christian Engström leiab aga, et uus seadus karistab internetikasutajaid ebaõiglaselt.

«See on täiesti ebavõrdne seadus, mis teeb tavalistest inimestest patuoinad,» ütles ta. «Ma ei usu, et selle mõju on pikaajaline. Ma arvan, et aktiivsus taastub mõne kuu pärast,» lisas Engström, väljendades veendunust, et inimesed leiavad peagi mõne uue tee piirangutest kõrvale hoida.

Engströmi partei, mis nõuab suuremat veebiprivaatsust ja failivahetuse legaliseerimist, kogus juunikuistel europarlamendivalimistel üle seitsme protsendi häältest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles