Kohtunikud nõuavad Californialt 43 000 vangi vabastamist

Ott Tammik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
San Quentini vangla kinnipeetav näitab oma maale.
San Quentini vangla kinnipeetav näitab oma maale. Foto: AP / Scanpix

USA föderaalkohus andis California osariigile septembri keskpaigani aega, et esitada plaan, kuidas nad kavatsevad vähendada kriminaalvangide arvu kahe aasta jooksul 43 000 võrra, kirjutas ajaleht The Los Angeles Times.

Kohtunike sõnul on selle osariigi vanglates valitsev olukord viinud tingimusteni, mis aitavad kaasa nakkuste levikule, nõuavad aina sagedamini vangide taltsutamiseks nende kartsapanekut ja raskendavad võimude jaoks kinnipeetavatele esmatasandi meditsiiniabi andmist.

«Need suurendavad kinnipeetavatel ka mitmeid suitsiidi riskifaktoreid ning kasvatavad vaimuhaiguste esinemissagedust ja ägedust,» lisasid kohtunikud.

California kuberner Arnold Schwarzenegger kuulutas 2006. aastal seoses osariigi vanglasüsteemi seisundiga välja hädaolukorra. Vanglate ülerahvastatus ohustab nii vahialuseid kui kinnipidamisasutuste töötajaid, kohtu väitel on osariigi vanglatingimused sellised mis ajendavad kuritegevuse jäädvustamist. Mõnes California vangla vastuvõtukeskuses ületab vahialuste arv enam kui kolm korda ettenähtud kandevõimet.

Kuberner ja enamik seadusandjate liidritest toetavad kava, mille kohaselt vähendataks järgmise kahe aasta jooksul vangide arvu 37 000 inimese võrra.

Seda kavatsetakse teostada näiteks ennetähtaegsete vabastamiste, tingimisi karistuste määramise süsteemi muutmise ning osade kinnipeetavate maakonnavanglatesse üleviimise abil. Ka võivad kinnipeetavad, kes on kas kõrges eas või kehva tervisega või kellel on vabanemiseni jäänud vaid aasta, pääseda koduaresti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles