Nigeeria suurim mässuline liikumine eitas seost Leedu meremeeste röövimisega

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piraadid Somaalia rannikuvetes.
Piraadid Somaalia rannikuvetes. Foto: AFP / Scanpix

Varemgi laevu röövinud Liikumine Nigeri Delta Vabastuseks teatas, et nende liikmed üleeile viit kaubalaeval Saturnas töötanud Leedu meremeest vangi ei võtnud.




«Ma ei tea sellest rünnakust midagi,» tsiteeris rühmituse kõne­isikut Jomo Gbomot uudisteagentuur ELTA. «Liikumine Nigeri Delta Vabastamiseks polnud sellega seotud.» Enne seda pidasid asjatundjad just mainitud organisatsiooni kõige tõenäolisemalt röövi taga seisvaks rühmituseks.



Eileõhtuse seisuga oli jätkuvalt teada vaid see, et Leedu välisministeerium ja Saturnase omanikfirma Limarko Laivininkystes Kompanija tegelevad meremeeste pantvangistajate otsimisega.



«Me loodame, et ajakirjandus ja avalikkus mõistavad olukorra tundlikkust ning seda, et laeva omanikud ja diplomaadid peavad täpsematest kommentaaridest hoiduma,» seisis Leedu välisministeeriumi kodulehel.



Eile teatas Limarko, et nende andmeil on kõik viis röövitut täie tervise juures. Firma esindaja lisas, et lähedaste soovil piraatide ohvrite nimesid avalikkusele teada ei anta.



Külmunud kala vedanud Saturnase kaaperdamine Nigeeria ranniku lähistel on Leedu lähiajaloo pretsendenditu sündmus.



Kuigi sel aastal on nende diplomaadid juba korra ühe piraatide kätte sattunud meremehe vabastamisega tegelema pidanud, on see esimene kord, kui kogu töö langebki ainult leedulastele.



Esimene leedulasest 21. sajandi piraadiohver, Klaipeda mees Pavelas Galijevskis töötas Norra lipu all sõitval tankeril Bow Asir.



Praeguseks taas koju pääsenud mehe vabastamisega tegelesid nii aluse omanikfirma Salhus Shipping AS kui ka teised riigid. Saturnas aga sõitis Leedu lipu all ja kõik selle 14 meeskonnaliiget on lõunapoolseima Balti riigi kodanikud.



Leedu välisminister Vygaudas Ušackas oli intsidendi tõttu sunnitud katkestama oma suvepuhkuse. Laeva omanikfirma peakorter pidi eile võõrustama mitmeid pantvangistatud meremeeste lähedasi.



«Makske lunaraha või teid maetakse Nigeeriasse,» kõlanud ajalehe Lietuvos rytas teatel ähvardus piraatidelt, kes tungisid ankurdatud Saturnasele, rabasid sealt kaasa viis parajasti vahis olnud meeskonnaliiget ja lahkusid nendega teadmata suunas.



Kuigi suurem osa praegu käivast rahvusvahelisest piraadivastasest võitlusest on koondunud Aafrika idarannikule Somaalia ümbruse vetesse, pole mereröövlid haruldus ka Musta Mandri läänerannikul, eriti Nigeeria ümbruse vetes.



Enamasti on sealsed piraadid seotud Nigeeria valitsusvastastega. Lisaks raha väljapressimisele on nood mässulised esitanud ka poliitilisi nõudmisi, näiteks taotlenud oma liidrite vabastamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles