Läti võib saada imikute loovutuskasti

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mitte iga vastsündinu pole oodatud.
Mitte iga vastsündinu pole oodatud. Foto: Caro / Scanpix

Läti ülikooli lastehaigla plaanib luua imikute loovutuskasti, et päästa nende vastsündinute elu, keda vanemad hülgavad.

Imikute loovutuskasti saavad emad anonüümselt jätta oma vastsündinud, keda nad ei soovi kasvatada, vahendab Leta Läti ajalehte Diena.

Viimase paari aasta jooksul on Lätis olnud mitu juhust, kus vanemad on jätnud oma maimukese kas prügikasti, prügimäele või mõnda trepikotta.

Haigla loodab, et imikute loovutuskast aitab vältida selliseid julmi tegusid.

Lastehaigla juhi Dzintars Mozgise sõnul oleks kõige parem olukord see, kui ükski ema oma last loovutuskasti ei jätaks. Aga juhul, kui ta siiski otsustab oma lapsest loobuda, siis «on parem, kui laps jääb ellu ja tema eest hoolitsetakse, selle asemel, et surra prügimäel». Loovutuskasti jäetud lapsi saaks aga adopteerida.

Imikute loovutuskasti projekti algatas ja toetab ravimifirma Gedeon Richter.

Politsei sõnul on laste hülgamise juhtumid Lätis haruldased ning seda esineb mitte sagedamini kui kord aastas. Samas aga leitakse surnud imikuid märksa tihemini, umbes üks laps poole aasta jooksul.

Hüljatud vastsündinud hukuvad suurema tõenäosusega, kui neid jäetakse maha jahedate ilmadega. Sellistel puhkudel võib imik surra mõne tunni või isegi mõne minuti jooksul.

Juba mitu sajandit tagasi olid kirikute ja kloostrite juures olemas sarnased loovutuskastid, kuhu emad said salaja jätta oma lapsi. Tänapäeval on need olemas mitmetes riikides, näiteks Tšehhis, Saksamaal, Ungaris, Itaalias ja Jaapanis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles