Gruusia raport: Venemaa valmistus sõjaks pikalt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia sõdurid mulluses augustisõjas.
Gruusia sõdurid mulluses augustisõjas. Foto: Reuters / Scanpix

Moskva valmistus Gruusia ründamiseks juba mitmeid kuid enne augustisõda ning Vene väed sisenesid väiksesse naaberriiki viivasse tunnelisse umbes 20 tundi enne seda, kui Thbilisi otsustas enesekaitseks anda oma armeele käsu tegutseda, selgus grusiinide eile avaldatud raportist mulluse konflikti kohta.

«7. augustil 2008 alustasid Vene väed masiivset, koordineeritud ja – arvestades selle ettevõtmise laiaulatuslikkust – ettevalmistatud rünnakut Gruusia vastu,» nentis raport. «Gruusia valitsus järeldas, et neile pole jäänud muud valikut kui anda käsk astuda vastu sõjalisele tegevusele, millest oli kiirelt saamas invasioon – eesmärkidega, mis läksid märksa kaugemale vaidlusest kahe Gruusia territooriumi üle.»

Raporti andmeil sisenes Venemaad Lõuna-Osseetiaga ühendavasse Roki tunnelisse 7. augusti varahommikul umbes 150 Vene tanki ja soomukit. Samal päeval kell 23.35 andis president Mihhail Saakašvili käsu alustada kaitseoperatsiooni.

Sama dokumendi hinnangul hakkasid venelased rünnakut ette valmistama juba aastal 2002, kui asusid separatistliku Lõuna-Osseetia ja Abhaasia elanikele oma passe jagama. Ka Moskva 2007. aasta lahkumine Euroopa tavarelvastuse vähendamise leppest oli Gruusia hinnangul seotud nende riigi piiril laialdase sõjalise ülesehitustöö alustamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles