Foreign Policy: maailma kõige ohtlikum riik on USA

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA vabadussammas.
USA vabadussammas. Foto: AFP / Scanpix

Ajakirja

Foreign Policy

analüütik David J. Rothkopf seadis pingeritta kümme tema arvates kõige ohtlikumat jõudu maailmas.

1. USA
Kuigi Rothkopf usub, et USA on üldiselt hea jõud, tunnistab ta samas, et viimase kümnendi jooksul on Ühendriigid kõige agressiivsemalt üritanud maailma puudutada sõjalises mõttes. Ka suudavad just ameeriklaste teod ja tegematajätmised mõjutada kõige rohkem kogu planeedi majandust.

2. Hiina
Rothkopf ei pea tõenäoliseks, et hiinlased kujutaksid lähiajal ühelegi teisele riigile sõjalist ohtu. Samas tunnistab ta, et kõige ohtlikumad riigid on need, kellel on kõige rohkem jõudu. Lisaks peab ta tõenäoliseks, et aastakümneid liialt iseenesele keskendunud Hiina sisekonfliktid – näiteks uiguuridega – võivad hakata levima ka naabrusse.

3. Pakistan
Pakistani valitsusel on kontroll vaid väikse osa üle riigist, ülejäänud kohtades pole kunagi võetud omaks ideed pakistani rahvast. Liitke sellele tuumarelv, India ja Afganistani mõju, Al Quaeda ja Taliban.

4. Venemaa
Rothkopf paigutab venelased Pakistani taha lootuses, et nende puhul on suurem tõenäosus, et soov osaleda maailmasüsteemis saab võitu ohtlikumatest impulssidest. Lähiaastail võib Moskvat tema hinnangul peljata kui diplomaatilist ja poliitilist häirijat ning piirkondlikku pätitegijat, mitte aga kui otsest sõjalist ohtu vahetust lähinaabrusest kaugemal asuvatele piirkondadele. Lisaks märgib analüütik, et talle valmistavad muret ka värsked pildid palja torsoga Putinist hobusel.

5. Iraan
Nende tuumaprogramm tõmbab ümbruskonna riigid võidurelvastumisse ning suurendab tõenäosust, et lõpuks sattub aatomrelv mõne riigivälise ja seega raskemini kontrollitava jõu kätte.

6. Iisrael ja Palestiina
Nende vaenutegevus külvab piirkondlikku ebastabiilsust, mõjutab naftahindu ja tõmbab kõigi maailma suurjõudude tähelepanu.

7. Nigeeria ja Kongo
Nigeeria nafta ja muud ressursid on järjest olulisemad, kuid riiki ennast ohustavad mitmesugused faktorid nii seest kui ka tõsiselt hirmuäratavast naabruskonnast. Kongos toimus viimase kümnendi ohvriterohkeim konflikt.

8. Euroopa Liit
Euroopa peaks olema stabiilsust toov jõud, aga oma ebaefektiivse välispoliitika ja liiga paljude uute liikmetega on EL tühjus kohal, kust maailm vajab tugevust.

9. Iraak ja Saudi Araabia
Kuigi Saddam on kukutatud, on Iraak jätkuvalt väga killustunud maa, mis võib kaasa tuua probleeme Türgi, Venemaa ja Iraaniga. Saudid toetavad terrorit, nende troonipärimisjärjekord on hägune, nad on tõenäoliselt esimesed, kes vastavad Iraani tuumaprogrammile enda omaga, ning nad on üks põhilisi niiditõmbajaid OPECis.

10. Venezuela
Hugo Chavez ei alusta küll ühtki sõda, kuid külvab siiski segadust toetades FARCi mässulisi Kolumbias ning viljeledes sooje suhteid Venemaa, Hiina ja Lähis-Idaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles