Riia juhib idaeurooplaste võitlust Briti poissmeestega

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti turistid on kohalike tavadega pahuksisse sattunud mitmel pool Euroopas. Õigeusklikus Kreekas arreteeriti mais näiteks punt soliidsemas eas härrasmehi selle eest, et nad olid end riietanud nunnadeks.
Briti turistid on kohalike tavadega pahuksisse sattunud mitmel pool Euroopas. Õigeusklikus Kreekas arreteeriti mais näiteks punt soliidsemas eas härrasmehi selle eest, et nad olid end riietanud nunnadeks. Foto: Reuters/ScanPix

Ühinenud Euroopast ja odavlennufirmadest kan­nustust saanud lällavad Briti poissmehed on pärast seda, kui Riia linnapea neile sõja kuulutas, tõmma­nud endale rohkem tähelepanu ka kodumaal.


«Kui meil oleks ka teisi turiste, poleks pidevalt linnas pissivad Briti külalised nii silmapaistvad,» tunnistas Riia linnapea Nils Ušakovs hiljuti ajakirjale Rigas Laiks antud intervjuus, mida tsiteerisid mitmed Suur­britannia väljaanded. «Ärgem olgem poliitiliselt korrektsed. Kahetsusväärsel kombel on see nende firmamärk.»



Briti poissmehepiduliste kustumatuna näiv soov urineerida just Riia südalinnas seisvale Läti Vabadussõja monumendile on sundinud lõunanaabrite parlamenti praeguseks juba mitu korda karmistama karistusi vastava väärteo eest. Nüüd võib süüdimatut ihukergendajat oodata ka reaalne vangistus.



«Räpased inglise sead»


Linnapea pressiesindaja sõnul algas häda poissmeesteõhtutega ajal, kui Riiga hakkasid tulema esimesed odavlennufirmad. «Britid hakkasid kõigepealt poissmeestepidusid tegema ning kõige populaarsem asi oli meie vabadussamba kasutamine tualetina,» rääkis ta The Timesile. «Briti turistidel on meie silmis stigma. Nad on tõenäoliselt need, keda me näha ei taha.»



Eilses Timesis ilmus ka reportaaž ööelust Riias, kus üks Läti tudeng väljendas oma tundeid vabadussamba peale urineerimise kohta veelgi konkreetsemalt: «Sellele monumendile pissimine on sama, mis meie peale pissimine.»



Mullu tegi samal teemal Ušakovsile üsna sarnase avalduse toonane siseminister Mareks Seg­linš, pahandades inglise sigadega, kes on räpased ja räpakad inimesed. Selle aasta alguses saatis Suurbritannia politsei Lätti koguni oma nõunikud, et nood õpetaksid Riia korrakaitsjatele, kuidas Londoni lennukilt saabuvate läbustajatega toime tulla.



Kaks nädalat tagasi andis aga Suurbritannia Lätile välja kaks oma kodanikku, kes peksid mullu suvel läbi Riia munitsipaalpolitseiniku. Süüdimõistmise korral võib britte oodata viie kuni 13 aasta pikkune vangistus.



Ušakovsi vastus lärmakatele ja urineerimislembestele brittidele on turistipolitsei asutamine. Selle eraldiseisva korrakaitseüksuse eesmärk on tegeleda külalislahkust kuritarvitavate välismaalaste tänavapildist koristamisega.



Lätlased pole ainsad, kes on vähemalt kaalunud brittide ohjeldamiseks oma seaduste muutmist. Näiteks Wroclawi linn Lääne-Poolas arutas The Timesi andmeil täitsa tõsiselt kiltide kandmise keelamist. Seda pärast Prestwickist saabunud poissmeesteõhtulisi, kes pidasid vajalikuks näidata poolakatele oma seelikualust.



Noormees pandi põlema


Ka pole Ida-Euroopa sugugi ainus koht, kus Briti turistid kohalikega pahuksisse on sattunud. Näiteks Kreeta saarelt on nende kohta viimasel ajal saabunud mitu üsna värvikat teadet.


25. mail arreteeriti Iraklionis seltskond Briti mehi, kes olid endale selga ajanud nunnarüüd.



Nende kodanike jaoks jäi aga karistuse maksimumiks siiski see, et nad pidid orduõdedeks riietatuna kohtusse kõndima. Et sinna aga ühtki kohalikku nende vastu tunnistama ei ilmunud, võisid mehed oma konservatiivsetes mustades kleitides kohtust minema kõndida pahategu hüvitamata.



Pisut halvemini läks BBC teatel aga 23-aastasel Stuart Felthamil. Tema peab istuma kohtupingis kannatajana ja andma tunnistusi 26-aastase kreetalanna Maria Fanoudaki vastu, keda süüdistatakse mehe põlemapanekus.



Fanoudaki advokaadi väitel hakkas Feltham naist ühes Kreeta baaris käperdama. Kreeklanna valas seepeale aga mehele kaela oma napsu ja eemaldus kiiresti. Mõni hetk hiljem aga kostis kisa ja naise sõbrad üritasid kustutada põlevat Felthami. Süütamist ja britile teise astme põletushaavade tekitamist kreeklanna eitab.



Felthami jutu järgi pani ta põlema siiski kreeklanna. Mehe isa, kes ise küll sündmuspaigal ei viibinud, jutustas BBC-le, et tõele ei vasta ka jutud, justkui oleks tema poeg naist ahistanud – võõras daam lihtsalt liikunud viie sõbraga Malia linna baaris olnud noorsandi juurde ja pannud ta põlema.



Briti välisministeeriumi hinnangul toimub seitse igast kümnest brittide poissmeesteõhtust välismaal. Ja neist omakorda neljandik lõppeb hädaga – näiteks haiguse, varguse ohvriks langemise, passikaotuse või arreteerimisega. Nende uuringute andmetel sagenesid brittide arreteerimised nende lemmikreisikohtades aastaga ligi 16 protsenti ja suur osa vahistamistest oli seotud purjuspäi liialdamisega.



Brittide lemmikpeokohad


•    Veebiportaal hotels.com ja ajakiri Wedding Ideas korraldasid uuringu, millest selgus, et Briti mehed kulutavad viimase vallalise peo pidamiseks rohkem raha kui naised – keskmine summa on vastavalt 179 naela (3284 krooni) meeste- ja 118 naela (umbes 2165 krooni) naistepeo osaleja kohta. Ka reisivad Briti mehed selle ürituse puhuks välismaale märksa sagedamini kui naised.



•    Poissmeestepidude sihtkohtade pingerida: 1. London, 2. Praha, 3. Amsterdam, 4. Brighton, 5. Barcelona, 6. Leeds, 7. Edinburgh, 8. Tallinn,


9. Liverpool, 10. Newcastle



•    Tüdrukuteõhtute sihtkohtade pingerida: 1. London, 2. Brighton, 3. Edinburgh, 4. Devon, 5. Bath, 6. Cotswolds, 7. Lake District, 8. Barcelona,


9. Liverpool, 10. Newcastle



Allikas: The Times

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles