Ka piilupart Donald pidas propagandasõda

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Unenäos Nutzimaale sattunud piilupart Donald tegi seal tutvust ka ühe kohaliku menuteose «Mein Kampfiga».
Unenäos Nutzimaale sattunud piilupart Donald tegi seal tutvust ka ühe kohaliku menuteose «Mein Kampfiga». Foto: Repro

«Heil Hitler!» hüüab piilupart Donald ja tõstab käe natsitervituseks. Teisel käel kannab ta haakristiga sidet – nagu ka kõik teised Nutzimaal, kus isegi puud on pügatud haakristikujuliseks ja taevas sõuavad haakristikujulised pilved.


Lõhkeainevabrikus töötav part peab töötama ja «Heil Hitler!» karjuma sellises tempos, et läheb lõpuks hulluks. Seepeale ärkab Donald üles ja avastab, et nägi vaid und. «Oh, küll ma olen õnnelik selle üle, et olen Ameerika Ühendriikide kodanik!» hüüatab part.



Film ise lõppeb Adolf Hitleri näkku lendava tomatiga. 1943. aastal parima lühifilmi Oscari võitnud «Der Fuehrer’s Face» (e.k «Füüreri nägu» – toim) on vaid üks Walt Disney stuudios valminud propagandatöödest.



Bambi võitlused

Teise maailmasõja ajal töötasid USA valitsuse kasuks ka Miki-Hiir, Bambi ja isegi koer Pluuto. Näiteks Miki ja tema sõbranna Minni selgitasid kinolistele, kuidas ülejääva toiduõli kogumine ja valitsusele andmine on võidu saavutamisel eluliselt tähtis.



Hirveke Bambi võitles koos vabatahtlikega teljeriikide vastu. Donaldil aga õnnestus ühel korral kogemata hävitada üksi terve Jaapani õhuvägi.



Disney ei toetanud valitsust aga sugugi mitte ainult animategelastega. Näiteks 1943. aastal valmis tema stuudios film «Surmaharidus: natsi tegemine». Selles räägiti, kuidas saksa lapsi kasvatatakse osalema sõjas ja kuidas väikse blondi Hansu ainus elueesmärk oli rindel surra.



Lumivalgeke hävitajal

Disney toodang kaunistas ka USA sõjamasinaid. Varem Lumivalgekesi ja hirvi joonistanud animakunstnikud disainisid sõja ajal tankide, pommitajate ja laevade embleeme. Ning paljud sõdurid omakorda kaunistasid oma tanke ja hävitajaid Miki-Hiirte, Donaldite ja Pluutodega.



Sõja-aastail aitasid Ühendriikide valitsust paljud teisedki Hollywoodi stuudiod. Pärast aga panid nii Disney kui teised oma propagandateosed aastakümneteks kõrvale kinnistesse kabinettidesse.



Isegi piilupart Donald pidi ootama ligi pool sajandit, enne kui tema Teise maailmasõja käigus osutatud teeneid tunnustati. Alles 1984. aastal andis USA armee pardile seersandi auastme ja saatis ta ühtlasi ka erru.

Märksõnad

Tagasi üles