Raport: Berliini müüri juures hukkus vähemalt 136 inimest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Berliini müür 1986. aastal
Berliini müür 1986. aastal Foto: Wikipedia.org

Saksamaal tehtud uuringu raportis seisab, et ajavahemikul 1961 – 1989 hukkus Berliini müüri juures vähemalt 136 inimest.

Raport võtab kokku neli aastat kestnud Berlin Wall Memorial ühingu ja Potsdami ajaloouurimise keskuse uuringu, kirjutab STT.

Saksamaa kultuuriministri Bernd Neumanni sõnul on tähtis, et nooremad põlvkonnad saaksid teada minevikus tehtud julmustest.

Nimetatud raport on päevakajaline, kuna sel aastal möödub 20 aastat Berliini müüri langemisest.

Berliini müür rajati 48 aastat tagasi, et inimesed läände ei põgeneks.

Saksamaal ei ole kunagi varem avaldatud, kui palju üle Berliini müüri põgeneda tahtnuid hukkus. Ajakirjandus on pakkunud selleks arvuks 1347.

Berliini müür (saksa die Berliner Mauer) oli betoonist barjäär, mis alates 13. augustist 1961 kuni 9. novembrini 1989 eraldas Lääne-Berliini Saksa DV-st. Müür oli üks Külma sõja ja Saksamaa eraldamise tuntuimaid sümboleid.

Ida-Saksamaa poolelt valvas Berliini müüriks nimetatavat piiri umbes kümme tuhat sõdurit, seal oli 323 kaevikut ja 165 valvetorni. Müür  oli 13 kilomeetrit pikk ja neis paikades, kus betoonsein puudus, takistasid piiriületamist okastraataiad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles