Paljud USA koolid kasutavad jätkuvalt ihunuhtlust

Ott Tammik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stseen filmist «David Copperfield», mis kujutas rohkelt ihunuhtlust.
Stseen filmist «David Copperfield», mis kujutas rohkelt ihunuhtlust. Foto: Picturepoint/SCANPIX

Ihunuhtlus on tuhandetes USA koolides igapäevane nähtus ning aastail 2006–2007 koges pea veerand miljonit kooliõpilast sellist karistust, vahendab ajakiri Time organisatsioonide American Civil Liberties Union ja Human Rights Watch uuringut.


Raportist, mis põhineb 202 lapsevanema, õpilase ja õpetajaga tehtud intervjuul, selgub ka šokeeriv tõsiasi, et puuetega lapsi karistatakse märkimisväärselt sagedamini kui teisi.



Kui muidu on mingi puue 14 protsendil kõigist õpilastest, siis karistatute seas on puudega laste osakaal 19 protsenti. Tennessee osariigis saavad puudega lapsed karistada keskmiselt isegi kaks korda sagedamini kui teised.



Raport tõi näiteks ühes Mississippi osariigi algkoolis õppinud kuueaastase autisti Landon K. Uuringu koostajatega rääkinud poisi vanaema Jacquelyn K kirjeldas, kuidas poiss õppeasutuse rohkem kui sada kilo kaaluvalt asedirektorilt kurikaga tagumikule laksu sai. Laps hakkas seepeale nii pööraselt nutma, et talle tuli kutsuda kiirabi, kes andis karistatule rahusteid.



Vanaema väitel oli ta enne seda täitnud ankeedi, mis keelas lapselapse jõulise karistamise. Kui Landon keeldus hiljem kooli minemast, otsustas vanaema lapse füüsilise ja vaimse tervise hüvanguks ta koolist ära võtta.



Seepeale ähvardasid haridusametnikud vanaema vanglakaristusega. «Kui autistist lapsega niisugune asi juhtub, siis ei unusta ta seda,» ütleb Jacquelyn K raportis tsiteeritud intervjuus. «See jääb alati värskelt meelde.»



Autism on seisund, millest tekkivaid suhtlemisraskusi võivad sellega vähe kokku puutunud õpetajad pidada lihtsalt halvaks kasvatuseks, mida saab korraliku keretäiega parandada. 



«Õpetaja arvas, et ta teeb seda meelega. Kui sa teda ei tunne, siis ei saaks sa kohe aru, et tal on autism. Teised arvasid, et me tõime talle lihtsalt vabanduse,» tõdes Anna M., kelle autismi põdevat seitsmeaastast last oli järjekordselt füüsiliselt karistatud.



20 USA osariiki lubab siiamaani õpetajatel lapsi füüsiliselt karistada. Igas neist 20 osariigist leidub umbes sadakond kooli, kes kasutavad ihunuhtlust õpilaste distsiplineerimisel igapäevase vahendina. Kõige levinum on füüsiline karistamine Texase osariigi õppeasutustes.



Vägivalla kasutamine kasvatuses võib tekitada tõsiseid traumasid, rikkuda usaldust õpetaja ja õpilase vahel ning suurendada tõenäosust, et noor kukub koolist välja, nendib raport. Vaimupuudega lapsi võib see eriti tõsiselt mõjutada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles