Gordon käis Laariga kohvikus kirja arutamas

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isamaa ja Res Publica Liidu esimees Mart Laar
Isamaa ja Res Publica Liidu esimees Mart Laar Foto: Raigo Pajula

Eile mitteametlikult USA abivälisministri Philip H. Gordoniga kohtunud endine peaminister Mart Laar ütles, et hiljutine Ida-Euroopa arvamusliidrite murekiri on äratanud Ameerika administratsioonis selget huvi ja seda ei ignoreerita.



Laar on koos Kaitseuuringute Keskuse juhi Kadri Liigiga üks kahest kirjale allakirjutanust Eestis. Ta istus lõuna ajal Gordoniga ühes Tallinna kohvikus ning jalutas abivälisministriga seejärel vanalinnas. Kohtumine leidis aset Gordoni algatusel.



«Vahetasime väga asjalikult mõtteid ning kuulsin kinnitust, et Kesk- ja Ida-Euroopa piirkond on ka uuele USA administratsioonile äärmiselt oluline,» ütles Laar Postimehele. Tema sõnul arutati kohtumisel kirja eesmärki ning Laar rääkis lähemalt selle sünnist, mille juures seisid mitmed USA prominentsed demokraadid, sealhulgas Ron Asmus.



Keskerakonna parlamendisaadikud Lauri Laasi ja Enn Eesmaa saatsid aga üleeile välisminister Urmas Paetile kirjaliku küsimuse, leides, et kõnealune kiri on Eesti ametliku välispoliitikaga vastuolus, ning uurisid, kas tegu on Isamaa ja Res Publica Liidu välispoliitilise soologa, ja kas eelnevalt arutati probleeme, mida see võib tekitada Eesti diplomaatidele.



«Ma tahaks näha, kuidas härradel Laasil ja Eesmaal õnnestub takistada mul oma arvamust avaldamast,» märkis Laar. «Ma ei arva, et Obamale saadetud kiri kuidagi Eesti välispoliitilise liiniga vastuollu läheks. Välispoliitika peabki käima mõlemat pidi: ametlikes kanalites, kus valitakse rohkem sõnu, ja mitteametlikes kanaleis, kus jutt on hoopis avameelsem.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles