Maailma riigijuhid eelistavad tänavu suvel kodumaal puhata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti peaminister 
Gordon Brown
Fife, Šotimaa
Briti peaminister Gordon Brown Fife, Šotimaa Foto: SCANPIX

Maailma mõjuvõimsaimad riigipead on tänavu suvel oma puhkuse ajal enamasti kodupinnal, ehkki eemal pealinnadest. Mõned veedavad aega oma perega, üks allmainitutest aga teismeliste modellidega. Kuigi enamik neist üritab fotograafe oma vaba aja veetmiselt eemal hoida, siis sel nädalal sõbra Dmitriga Sotšis jalutades korduvalt huviliste objektiivi ette jäänud Vladimir Putin kutsus Siberisse koguni fotograafi kaasa. Riigijuhtide puhkuseplaane tutvustas lähemalt ajakirja Newsweek võrguväljaanne.

Vene peaminister Vladimir Putin
Tõva, Siber


Eelmisel nädalal tehtud fotod Putini puhkusest Mongoolia piiri ääres Tõvas leidsid maailma meediaväljaannetes ohtrat kajastust. Mõju silmanägemisele, mida palja ülakehaga peaministrit hobuse seljas ratsutamas ja järves liblikat ujumas nägemine tekitas, on samas teadmata. Varemgi koos piltnikuga looduses käinud 56-aastane Putin loodab end seeläbi rahva seas portreteerida mehelikkuse sümbolina. Varem on Putin oma macho-imago eest seisnud judovideos, kus ta vastaseid armutult matile heidab, hävituslennukit juhtides ning tiigrit jahtides. Kuid nagu vihjavad värsked puhkusefotod, on jõulise pealispinna all ka mõtlikum natuur. Ühel fotol istub ta puu otsas ning teisel pakub oma kella kohalikule poisile. Tegemist ei olnud Putini esimese säärase fotolavastusega. 2007. aasta augustis sai Putin Venemaa geikogukonnas austuse osaliseks, kui ta koos Monaco vürsti Albert II-ga palja ülakehaga kala püüdmas käis.


-------------------------------


USA president Barack Obama
Martha’s Vineyard, Yellowstone’i rahvuspark ja
Suur kanjon


Nagu Putin tänavu ja tunamullu, jäi Obama eelmise aasta lõpus Hawaii rannas puhates palja ülakehaga paparatsode kaamerate ette. Sel suvel, mil Obama lihtsurelikust senaatorist maailma võimsaimaks meheks on tõusnud, on samasuguste piltide tegemine peaaegu võimatu. USA esimene perekond veedab nädalase suvepuhkuse 20 miljonit dollarit maksvas kompleksis Martha’s Vineyardis Massachu­settsi osariigis. Tegemist on USA kirdeosas asuva rikkurite saare ühe eraldatuma suvituskohaga, kus Obamad saavad augusti viimasel nädalal omaette rannas käia. 11 hektari suuruses maamajas on ka golfirada ja ujumisbassein. Et nädal aega seal elada, käib president oma rahakotist välja 30 000 kuni 50 000 dollarit. Enne Martha’s Vineyardi siirdumist peatuvad Obamad aga täna ja homme Yellowstone’i rahvuspargis ning külastavad Suurt kanjonit.


--------------------------------------


Itaalia peaminister Silvio Berlusconi
Sardiinia ja L’Aquila


Kui te arvasite, et Putini poolpaljad ülesvõtted on poliitiku jaoks pisut kohatud, siis tema Itaalia ametivenna sellesuvised kangelasteod on klass omaette. Mais ajendas tõik, et Berlusconi käis 18-aastase aluspesumodelli sünnipäeval, tema abikaasat lahutust nõudma. Ent see oli vaid algus. Suve vältel on 72-aastane peaminister korraldanud pidusid oma Sardiinia villas. Seda, millega ekstravagantses Villa Certosas tegeletakse, paljastas juunis Hispaania ajaleht El Pais: basseini ääres peesitasid poolalasti modellid ning Tšehhi porgandpaljas ekspeaminister. Õli on tulle valanud ka teated, et Berlusconi kasutas külaliste kohalesõidutamiseks sõjaväelennukeid, ning meediasse lekkinud peaministri ja ühe prostituudi helisalvestis. Kõik see on Il Cavaliereks ristitud valitsusjuhi populaarsust märgatavalt vähendanud (toetus langes juulis esmakordselt alla 50 protsendi) ning nii veedab Berlusconi ülejäänud suve Sardiiniast eemal L’Aquilas, kus ta juhib isiklikult aprillikuise maavärina järgseid ülesehitustöid.


-------------------------------


Paavst Benedictus XVI
Itaalia Alpid ja Castel Gandolfo


82-aastane vaimulik veetis 16 päeva väldanud puhkuse Les Combesis Itaalia Alpides, peatudes samas alpimajas, kuhu ka eelmised paavstid Vatikanist aega maha võtma on sõitnud. Kuigi Benedictusel oli kavas vaid palvetada ja puhata, tegi rahulikule tiksumisele lõpu kurb õnnetus, kui ta oma magamistoas lambilülitit otsides komistas ja parema randme murdis. Põhja-Itaaliast naastes reisis ta Castel Gandolfosse, oma suveresidentsi Rooma lähedal, kus ta puhkusest hoolimata ametikohustusi jätkab. Eelmisel nädalal võttis ta seal vastu ujumise MMist osavõtjaid ning pühapäeval pöördus sinna kogunenud palverändurite poole.


------------------------------------


Prantsuse president Nicolas Sarkozy
Prantsuse Riviera


Märtsis tehtud uuringu kohaselt ei saa 51 protsenti prantslastest endale tänavu suvepuhkust lubada. Sarkozy on aga tänu oma abikaasa Carla Brunile osa õnnelikust vähemusest. Juuli lõpust alates peab abielupaar Sarkozy arvates «rohkesti väljateenitud puhkust» Brunide perekonna Vahemere-äärses villas Nègre’i neemel Prantsusmaa kaguosas. Pärast hiljutist kokkukukkumist sörkjooksu ajal võib kolm nädalat merd ja päikest olla just see, mida hüperpresident Sarkozy vajab. Kuigi tänavu otsustas Sarkozy puhkuseplaane tehes kodumaise Riviera kasuks, on ta eelmistel aastatel julgenud ka Prantsusmaalt kaugemale reisida. Kahe aasta eest peatus ta USA idarannikul New Hampshire’is ning sai ka sõber


George W. Bushilt kutse Bushide suveresidentsi Kennebunkportis, kus Sarkozy Bushiga kuulsusrikkalt hot dog’e ja hamburgereid sõi. Sarkozy otsust seekord kodumaale jääda võis mõjutada ka kahe aasta tagune kära selle üle, kes Ameerika-reisi eest õigupoolest tasuma peaks. Samas võib tal endiselt meeles olla ka tollane vahejuhtum kahe uudishimuliku fotograafiga, kelle paati Sarkozy hüppas ja nad prantsuse keeles läbi sõimas.


--------------------------------------


Briti peaminister
Gordon Brown
Fife, Šotimaa


Nagu Sarkozyd, on ka Browni kodumaal kritiseeritud Ühendriikides puhkamise pärast. Aastatel 1997–2007, mil ta töötas rahandusministrina, puhkas Brown regulaarselt Massachusettsis, üüris Codi neemel maja ning veetis aega lugedes ja tennist mängides. Kuid peaminister peaks propageerima ka kodumaiseid puhkekohti ning viimasel ajal just seda ta teinud ongi. Sel suvel veedab Brown osa oma kuuajasest puhkusest koos perega maalilises Lake Districtis Inglismaal. Kui eelmisel aastal kasutas ta puhkust personaaltreeneri näpunäidete järgi paremasse füüsilisse vormi jõudmiseks, keskendub ta tänavu oma maine parandamisele rahva seas. Nimelt veedab Brown nädala oma vabast ajast valimisringkonnas Fife’is Šotimaal, tegeledes seal ühe kohaliku projektiga. Täpsemad detailid pole teada, kuid kuulujuttude kohaselt võtab peaminister osa teismelistele mõeldud kunstiõpikojast. Arvestades seda, et Browni viimased 12 kuud on olnud äärmiselt stressirohked, on mõned Briti ajalehed soovitanud tal heategevuslik töö sinnapaika jätta ning end korralikult välja puhata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles