Pingerida: kümme ajalugu muutnud spordisündmust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jesse Owens (keskel) Berliini olümpiamängudel.
Jesse Owens (keskel) Berliini olümpiamängudel. Foto: AP / Scanpix

Ajakirja

Foreign Policy

kolumnist Stephen M. Walt koostas pingerea kümnest tema arvates kõige rohkem maailma ajalugu muutnud spordisündmusest.

1. Berliini olümpiamängud, 1936
Adolf Hitler pani need võistlused oma propagandamasina teenistusse. Tema üritust aga õõnestas mustanahaline ameeriklane Jesse Owens, kes võitis Saksamaal neli kuldmedalit.

2. La Guerra de futbol, 1969
El Salvadori ja Hondurase vaheline FIFA maailmakarika eelvoor mitte ei aidanud kahel riigil omavahelisi pingeid maandada, vaid pigem võis aidata kaasa nende kahe maa vahel puhkenud neljapäevasele sõjale, kus hukkus üle tuhande inimese.

3. Pingpongi diplomaatia, 1971
Jaapanis toimunud lauatennise maailmameistrivõistluste ajal sai Ühendriikide meeskond ootamatult kutse tulla Hiinasse ning nii sai pingpongimängijatest esimene ameeriklaste rühm, kes külastas seda riigi pärast kommunistide võimuletulekut aastal 1949. See oli esimene märk Washingtoni ja Pekingi suhete normaliseerumisest ja näide sellest, kuidas sport võib olla hea tööriist ka diplomaatidele.

4. USA naiskond võidab jalgpalli maailmameistrivõistlused, 1999
Malti arvates oli see võistlus tähtis kahel põhjusel: esiteks näitas ta naiste spordi kasvavat tähtsust ning teiseks demonstreerisid Ühendriigid esimest korda oma võimeid maailma populaarseimas spordialas.

5. Must september Müncheni olümpiamängudel, 1972
Palestiina terroristid võtsid kinni ja lõpuks ka tapsid 11 Iisraeli sportlast. See hirmutegu andis tugeva tagasilöögi palestiinlaste unistusele oma riigist ja tõi kaasa Iisraeli kättemaksuoperatsiooni, mille käigus tapeti mitu palestiinlaste liidrit.

6. Lõuna-Aafrika võidab ragbi maailmakarika, 1995
Apartheidi ajal keelati Lõuna-Aafrika Vabariigi sportlastel osalemine enamikel rahvusvahelistel spordivõistlustel. See oli esimene LAVi suur võit pärast apartheidi.

7. Austraallased võitsid Ameerika karika, 1983
Esimest korda 132 aasta jooksul polnud Ameerika jaht enam võistluse kiireim.

8. USA jäähokimeeskond lööb NSVLi oma, 1980
Ühendriikide ülikoolide meeskondadest pärinevad mängijad alistasid selgeks favoriidiks peetud Nõukogude Liidu. Seda üllatusvõitu võib tõlgendada kui esimest märki sellest, et toona veel kardetud NSVL oli jõudnud omadega lõpusirgele.

9. Das Wunder von Berne, 1954
Peksupoisiks peetud Saksa meeskond alistas FIFA maailmakarika finaalis Ungari. Mõnede ajaloolaste arvates aitas just see jalgpallivõit taastada ikka veel natsiajastu häbi all kannatanud sakslaste eneseuhkuse.

10. Boriss Onišenko diskvalifitseerimine Montreali olümpiamängudel 1976
Nõukogude viievõistleja tabamine ebaausalt ümbertöötatud oda kasutamiselt aitas koos Ida-Saksa steroidiskandaalidega õõnestada idabloki mainet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles