Saksa valitsus saavutas põhimõttelise kokkuleppe ELi reformikavas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa parlamendisaadikud istungitesaalis
Saksa parlamendisaadikud istungitesaalis Foto: Reuters / Scanpix

Saksa valitsusparteid jõudsid kokkuleppele seaduses, mis võimaldab ratifitseerida Euroopa Liidu reformikava ehk nn Lissaboni leppe, teatas ühe erakonna esindaja.

Sotsiaaldemokraatide fraktsiooni esindaja Thomas Oppermann ütles, et tema erakond soovib täna lõpetada kõnelused kantsler Angela Merkeli kristlike demokraatidega ning lahendamata on veel vaid «tehnilised üksikasjad».

«See ei tohiks endast probleemi kujutada,» ütles ta ajakirjanikele.

Saksa kõrgeim kohus otsustas juunis, et ELi otsustamisprotsessi lihtsustamiseks koostatud Lissaboni lepe tuleb panna ootele, kuni on vastu võetud Saksa parlamendi võimu kaitsev seadus.

Kristlike Demokraatlike Liidu sõsarpartei Kristlik-Sotsiaalne Liit (CSU) esitas seejärel nimekirja 14 punktiga, mis peaks Brüsseli sekkumise ära hoidma.

Merkel oli üks leppe toetajaid ja CSU mäss tekitas tema «suures koalitsioonis» keset valimiskampaaniat teatud hõõrumist.

Seadus jättis välja osa CSU nõudeid nagu valitsuse kohustus ELi kõneluste osas parlamendiga konsulteerida ja rahvahääletuse korraldamine uute liikmesriikide vastuvõtmise küsimuses.

Kuid seadus tagab endiselt bundestagile sõnaõiguse küsimustes, mis puudutavad eurointegratsiooni ehk ELi võimu suurendamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles