Röövitud leedulased turgutasid end laulmisega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu lipp
Leedu lipp Foto: Reuters / Scanpix

Kuigi 11 päeva Nigeeria piraatide käes vangis olnud Leedu kaubalaeva Saturnas liikmed väidavad, et nende kallal vägivalda ei tarvitatud, kannatavad nad siiski traumade all, kirjutas eilne Lietuvos rytas.


Laeva kokk Aleksandras Solovjovas surus oma kätt põsele, justkui valu kergendamiseks. «Me ei kaotanud lootust,» jutustas ta lehele. «Me istusime ringis ja laulsime – see tõstis meie meelekindlust. Loomulikult olime hirmul, kuid see pakkus meile tuge.»


Lunaraha küsimus



Aluse kapteni sõnul püüdsid nad pantvangistajatele selgitada, et on vaid lihtsad meremehed, kelle lastiks on kala. Päästmisoperatsioonist ta ajakirjanikele palju ei pajatanud. «Laeva läbirääkija lubas, et meid vabastatakse ja meid vabastati,» märkis ta. «Me ei tea, kes meid vangistas ega miks.»



Lennuk viie vangis olnud meremehega jõudis Palanga lennuväljale üleeile õhtul. «See oli rõõmus uudis meile kõigile. Pärast 11 ebakindluse päeva, riski ja ohtu naasid meie meremehed Leetu,» kiitis välisminister Vygaudas Usackas. «Ma tahaksin tänada kõiki, sealhulgas meremeeste lähedasi kannatlikkuse ja mõistvuse eest.»



Saturnase omanikfirma Limarko Laivininkystes Kompanija juhi Vytautas Lygnugarise väitel ei maksnud nad piraatidele midagi. Kogu sellele operatsioonile kulunud summa läks vaid juristidele.



Varjatud info

Ajalehe Vakaru Ekspresas teatel viidi röövitud mehed džunglisse ja neid hoiti kohas, mis meenutas sõjaväebaasi. «Vangistajad kandsid mundreid ja maske, nad olid hästi relvastatud ja organiseeritud,» rääkis Lygnugaris. «Pantvangid sattusid rasketesse tingimustesse, kuid neid ei piinatud ega pekstud.»



Nagu tõdes ajaleht Kauno diena, võib juhtuda, et Saturnase meeskonna vangistamise põhjus, selle käigus juhtunu ja küsimus, kas meremeeste eest maksti lunaraha, võivadki igavesti jääda segaseks leheküljeks Leedu ajaloos, sest ei valitsuse esindajad ega laeva omanik ei soostu sellest rääkima. (LETA/PM)



Saturnas


•    Leedu kaubalaev, millelt rööviti 3. augustil Nigeeria ranniku lähedal viis meremeest.


•    Pantvangi langenud meremehed olid röövijate käes 11 päeva. Üleeile õhtul jõudsid nad juba kodumaale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles