Obama: Iisrael liigub asunduste osas õiges suunas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitustegevus Läänekalda juudiasundustes.
Ehitustegevus Läänekalda juudiasundustes. Foto: AP / Scanpix

Iisrael liigub asunduste osas õiges suunas, ütles USA president Barack Obama täna kahe riigi vahel pingeid tekitanud teemat puudutades.

Obama kutsus araabia riike ja palestiinlasi tegema juutide suunas samme.

Iisraeli valitsuse minister oli eelnevalt teatanud, et peaminister Benjamin Netanyahu loobus uutest majutusprojektidest Jordani Läänekaldal asuvates Iisraeli asundustes.

«Alates valitsuse moodustamisest viis kuud tagasi ei ole Juudamaal ega Samaarias pakkumisi korraldatud,» ütles elamumajanduse minister Ariel Atias, viidates valitsuse kutsetele asundustes uue ehitustegevuse alustamiseks.

«Asi on selles, et me oleme ootel... selleks, nagu ma aru saan, et jõuda USA valitsusega kokkuleppele ja põhjaliku rahuleppeni,» ütles Atias Iisraeli raadiole.

Asundustevastane Iisraeli organisatsioon Peace Now kinnitas, et uusi pakkumisi ei ole välja kuulutatud, kuid praegu ehitatakse umbes 1000 elamut Jordani jõe okupeeritud läänekaldal, mida palestiinlased oma riigi jaoks nõudlevad.

Peace Now väitel moodustavad riiklikud projektid vaid 40 protsenti ehitustöödest okupeeritud aladel ja suurem osa ehitustöödest käib läbi erafirmade ja valitsusväliste organisatsioonide.

Palestiina Omavalitsuse president Mahmoud Abbas seadis detsembris katkenud rahukõneluste jätkamise tingimuseks ehitustegevuse täieliku lõpetamise.

USA president Barack Obama on nõudnud, et asunduste ehitamine lõpetataks vastavalt 2003. aasta «teekaardile», mis näeb ette ka Palestiina mässutegevuse lõpetamise.

Netanyahu on hoidunud ehitustegevuse täielikust peatamisest ning ta kohtub järgmisel nädalal Londonis USA saadikuga Lähis-Idas George Mitchelliga, et üritada ületada Ühendriikide ja Iisraeli viimase kümnendi suurimat lahkheli.

Iisrael loodab veenda Washingtoni, et käimasolevad ehitustööd on vajalikud elanikkonna loomuliku kasvu tõttu ning samuti loodab juudiriik antud alad võimaliku rahuleppe raames endale jätta.

USA on proovinud ka araabia riike veenda Iisraeli suunas lepitavaid samme astuma, kuid seni eriliste tulemusteta.

Läänekaldal ja Ida-Jeruusalemmas elab umbes pool miljonit iisraellast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles