Paet kohtub täna oma Islandi kolleegiga

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Urmas Paet.
Välisminister Urmas Paet. Foto: Peeter Langovits.

Välisminister Urmas Paet kohtub täna Reykjavikis oma Islandi kolleegi Össur Skarphedinssoniga.


20.-21. augustil osaleb Paet Islandil toimuval Põhja- ja Baltimaade (Nordic-Baltic 8) välisministrite kohtumisel, teatas välisministeeriumi pressitalitus.

Island oli esimene riik, kes tunnustas esimesena 1991. aastal taasiseseisvunud Eesti Vabariiki ning tegi seda juba 22. augustil. «Islandi otsus, vaid mõnikümmend tundi pärast Eesti taasiseseisvumise väljakuulutamist Eestit esimese riigina tunnustada, on meie jaoks väga oluline,» toonitas Paet. «Selle ajaloolise ning julge sammuga muutis Island otsustamise lihtsamaks paljudele teistele riikidele, kes seda eeskuju järgisid,» lausus minister.

Põhja- ja Baltimaade välisministrid räägivad kohtumisel ka Islandi liitumisavaldusest Euroopa Liiduga ühinemiseks. «Euroopa Liidu laienemine Põhja-Euroopas on vägagi teretulnud. Oleme pakkunud Islandile Eesti igakülgset abi Islandi läbirääkijate toetamisel ja nõustamisel, et liitumiskõnelused kulgeksid võimalikult kiiresti ja edukalt,» sõnas Paet. «Islandi näol saaksime Euroopa Liidus juurde selge mõttekaaslase ja riigi, kelle vaated peaaegu kõigile küsimustele on Eestiga väga sarnased,» lisas ta.

Välisministrid arutavad Rootsi Euroopa Liidu eesistumisega seonduvat, Läänemere strateegiat, Euroopa julgeolekuarhitektuuri, energeetika temaatikat ning suhteid Venemaaga. Samuti on kõne all olukord Afganistanis, Pakistanis ja Lähis-Idas.

Tänutäheks Eesti taasiseseisvumise tunnustamise eest nimetati 1998. aasta augustikuus Eesti välisministeeriumi esine väljak Islandi väljakuks ning oktoobrist 1999 sai ministeeriumi aadressiks Islandi väljak 1. 2006. aasta augustis avasid Islandi ja Eesti peaminister välisministeeriumi fassaadil Islandile pühendatud mälestustahvli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles