Väidetavad laevakaaperdajad jõudsid Venemaale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene mereväelased toimetavad väidetavad kaaperdajad laevalt maale.
Vene mereväelased toimetavad väidetavad kaaperdajad laevalt maale. Foto: AFP / Scanpix

Venemaa relvajõudude transpordilennuk toimetas täna ennelõunal Moskva lähedal asuvale lennuväljale laeva Arctic Sea 15-liikmelise meeskonna ja kaheksa väidetavat kaaperdajat.


Agentuuri Interfax teatel olid lennukil vastas erinevate jõustruktuuride esindajad.

Juulis Soomest Alžeeriasse siirdunud puidulastiga Malta lipu all sõitev kaubalaev Arctic Sea kadus mõned päevad hiljem Läänemerel. Vene mere- ja õhuväe ühisoperatsiooni käigus peeti laev ja selle kaaperdanud mehed kinni esmaspäeval Roheneeme saarte lähedal.

Lõplikult kinnitamata andmetel olid kaheksast kaaperdajast kuus seotud Eestiga, omades Eesti elamislubasid, Eesti kodakondsust ja ka määratlemata kodakondsust.

Venemaa teatel kaaperdati Arctic Sea 24. juulil kell 22 Eesti aja järgi, mil Rootsi vetes asunud kaubalaeva juurde sõitis kiirpaat, milles oli kaheksa inimest. Merehädalisi teeselnud kaaperdajad tungisid laevale ja nõudsid meeskonnalt relvadega ähvardades oma nõudmiste täitmist.

Arctic Sea lahkus 23. juulil Soomest, et suunduda Alžeeriasse Bejaia sadamasse. Laeva lastiks oli 6700 kuupmeetrit puitu hinnaga umbes 1,16 miljonit eurot. 28. juulil kadus laevaga side.

Esmaspäeval avastas Venemaa allveetõrjelaev Ladnõi Malta lipu all sõitnud kaubalaeva Arctic Sea Atlandi ookeanist Roheneemesaarte lähedalt. Ilma ühegi lasuta toimunud operatsiooni käigus vabastasid Venemaa mere- ja õhuväed kaaperdatud laeva 15-liikmelise Vene kodanikest meeskonna. Kaheksa laeva pardal olnud, kuid selle meeskonda mitte kuulunud meest võeti vahi alla.

Kolmapäeva õhtuks ei olnud Venemaa Eestile ja Lätile kaubalaeva Arctic Sea väidetavate kaaperdajate kohta ametlikku teavet andnud.

«Menetlus käib, kuid ametlikku õigusabipalvet pole Venemaalt saabunud,» ütles prokuratuuri pressiesindaja Carol Merzin kolmapäeva õhtul BNS-ile.

Teisipäeval esitas Eesti välisministeerium Venemaa saatkonnale Tallinnas noodi, küsides selgitusi kaubalaeva Arctic Sea kaaperdamise kohta ja ametlikku kinnitust Venemaa väidetele, et arreteeritud kaaperdajate hulgas olid Eesti kodanikud. Ajakirjanduse andmetel oli kaubalaeva Arctic Sea kaheksa kaaperdaja hulgas kuus Eestiga seotud inimest.

Eesti ja Venemaa vahel kehtib konsulaarleping, mille järgi tuleb kinnipeetud kodanikest teist osapoolt teavitada kolme ööpäeva jooksul. Soome ametivõimud esitasid teisipäeval Eesti õiguskaitseasutustele õigusabipalve ning Eesti on selle täitnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles