Lockerbie pommipanija vabastati

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lockerbie lennuktastroofi ohvritele püstitatud mälestusmärk Šotimaal.
Lockerbie lennuktastroofi ohvritele püstitatud mälestusmärk Šotimaal. Foto: AFP / Scanpix

Šotimaal Lockerbie küla kohal 1988. aastal toimunud reisilennuki plahvatuses süüdi mõistetud liibüalane vabastati vanglast tervislikel põhjustel, teatas Šoti justiitsminister täna.

Endine Liibüa luureagent Abdel Basset al-Megrahi on suremas eesnäärmevähki ning tal lubatakse kodumaale Liibüasse naasta.

«Megrahit ootab nüüd kõrgema väe määratud karistus,» ütles justiitsminister Kenny MacAskill pressikonverentsil. «See on surmav, lõplik ja pöördumatu. Ta sureb.»

Liibüa valitsuse pressiesindaja sõnul on Megrahi juba teel kodumaale, reisil saadab teda Liibüa juhi Muammar Gaddafi poeg.

«Megrahi vabastati ja ta on teel koju,» ütles pressiesindaja. «Seif al-Islam toob ta lennukiga koju.»

57-aastane Megrahi mõisteti 2001. aastal süüdi Lockerbie küla kohal Pan Ami lennukis pommiplahvatuse korraldamises. Hukkusid kõik lennuki pardal olnud 259 inimest ja 11 inimest maa peal.

USA presidendi Barack Obama valitsus ja juhtivad seadusandjad on Šotimaale survet avaldanud, et Megrahit ei vabastataks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles