Saksa õppejõude kahtlustatakse doktorantidele raha eest kraadi andmises

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bonni ülikooli lõpetajad juulis ülikooli lõpuaktusel.
Bonni ülikooli lõpetajad juulis ülikooli lõpuaktusel. Foto: AFP / Scanpix

Saksamaal kahtlustatakse umbes sadat ülikooli õppejõudu üliõpilastelt pistise võtmises, et aidata neil hõlpsamalt doktorikraad saada, teatasid eile võimud.


Juurdluse keskmes on Kölni lähedal tegutsev Institut fur Wissenschatftsberatung (Teaduskonsultatsioonide Instituut), mis vahendas prokuratuuri sõnul altkäemakse tudengite ja õppejõudude vahel, kirjutas

AP

.

Saksa ajakirja Focus ja ajalehe Neue Westfälische teatel maksid üliõpilased doktorikraadi omandamisel abiteenuseid reklaaminud firmale 4000-20 000 eurot. Ettevõtte maksis omakorda õppejõududele 2000-5000 eurot pärast seda, kui kliendid olid oma doktorikraadi kätte saanud.

Neue Westfälische sõnul kasutasid ettevõtte teenuseid sajad tudengid, kuid veel on ebaselge, kas nad teadsid, et nende raha kasutatakse õppejõududele pistise maksmiseks.

Õppejõude kahtlustatakse pettuses, kuna Kölni prokuröri sõnul on väitekirja juhendamine avalik teenus, mille eest ei tohi raha võtta.

Enamik kahtluse all olevatest õppejõududest on lepingulise kohaga õppejõud, mitte eluaegsed professorid. Juurdlus ulatub Frankfurti, Tübingeni, Leipzigi, Rostocki, Jena, Bayreuthi, Ingolstadti, Hamburgi, Hannoveri, Bielefeldi, Hageni, Kölni ja Berliini ülikoolidesse.

Institut für Wissenschaftsberatungi juhataja mõisteti sarnase juhtumi eest Hannoveris mullu juulis kolmeks ja pooleks aastaks vangi.

Sealse ülikooli juuraprofessorit karistati sama juhtumi raames kolmeaastase vabadusekaotusega, kuna võttis üle 60 doktorandi juhendamise eest vastu ligi 200 000 eurot.

Professor ütles kohtus, et vajas raha oma Hamburgi elumaja renoveerimiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles