Moskva süüdistab taas ukrainlasi Lõuna-Osseetias sõdimises

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina sõdurid 24. augustil Kiievis sõjaväeparaadil.
Ukraina sõdurid 24. augustil Kiievis sõjaväeparaadil. Foto: AFP / Scanpix

Vene peaprokuratuuri juurdluskomitee väidab, et on leidnud tõendeid Ukraina sõjaväelaste ja rahvuslaste osalusest mullusuvises sõjas Lõuna-Osseetias.


«Lõuna-Osseetias toime pandud genotsiidi ja Vene kodanike massilise tapmise suhtes algatatud kriminaalasja uurimise käigus saadi ja dokumenteeriti ümberlükkamatuid tõendeid Ukraina natsionalistliku organisatsiooni UNA-UNSO liikmete sõdimisest Gruusia poolel,» ütles Vene prokuratuuri pressiesindaja Vladimir Markin.

Tema sõnul on Vene uurijatel tõendeid selle kohta, et «Gruusia relvaformeeringute relvastatud agressioonis Lõuna-Osseetia vastu osalesid Ukraina regulaararmee sõjaväelased ning vähemalt 200 UNA-UNSO liiget, teiste seas sellised isikud nagu Šapoval, Kutšerenko, Ševtšenko, Matvsjuk, Želtkon».

Muu hulgas olevat uurijad leidnud Lõuna-Osseetia keskuse Tshinvali lähedal gruusia külast Ukraina rünnakrühmlase välivorme, isiklikke asju, fotosid, dokumente, samuti Ukraina markeeringuga relvastust.

Ukraina kaitseministeerium lükkas juba aasta tagasi ümber väited ukrainlastest palgasõdurite osalemisest Gruusia-Osseetia relvakonfliktis.

«Teate, kõik need jutud ukrainlastest ja palgasõduritest on ette valmis mõeldud. Kui tahate, võin rääkida, mis edasi tuleb... Eks ikka tšetšeenid, banderalased, UNA-UNSO. See on tavaline propaganda ja vale,» ütles Ukraina toonane kaitseminister Juri Jehhanurov, kommenteerides Lõuna-Osseetia separatistliku liidri Eduard Kokoitõ väidet Gruusia poolel sõdivatest palgasõduritest.

Minister ütles mullu, et need Ukraina sõjaväelased, kes konflikti puhkemise hetkel Gruusias viibisid, toimetati kiiresti riigist minema ning sinna jäid vaid mõned ohvitserid, kes töötasid ÜRO missiooni koosseisus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles