Ungari meedia kuulutas Slovakkia keelu nende presidendile seadusevastaseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari riigilipp
Ungari riigilipp Foto: Reuters / Scanpix

Ungari ajakirjandus nimetas Slovakkia otsust mitte lubada reedel Ungari presidenti riiki ebaseaduslikuks ja leidis, et selle taga on Slovakkia sisepoliitika.


Hoolimata Slovakkia ebasõbralikust sammust president Laszlo Solyomit mitte riiki lubada, ei ole Ungari huvides alustada naabriga tõsist tüli, kirjutas eile Ungari suurim päevaleht Nepszabadsag viitega oma maa välisministrile.



«Me ei tohi anda Slovakkia radikaalsetele poliitikutele ja nende mõttekaaslastele Slovakkia valitsuses ettekäänet Ungari vastu pöörduda,» ütles välisminister Peter Balazd lehele. «Juhtumi avalikustamine teistele Euroopa Liidu liikmetele ja rahvusvahelisele avalikkusele on ELi standardite järgi piisavalt tõsine samm.»



Slovakkia ei lubanud reedel Ungari presidenti oma lõunapiiri lähedal asuvasse suure Ungari vähemusega Komarno linna Ungari kuninga Stefan I ausamba avamisele. Bratislava oli varem Solyomi reisi korduvalt kritiseerinud, sest see toimunuks samal päeval, mil Slovakkia meenutab Nõukogude bloki, teiste seas Ungari vägede sissetungi tollasesse Tšehhoslovakkiasse.



Rahvusvahelise õiguse ekspert advokaat Tamas Lattmann leidis eile, et Ungari president poleks reedel Slovakkiasse sõites rikkunud rahvusvahelist õigust ega ELi seadusi. «On selge, et Slovakkia rikkus Schengeni lepet,» lisas Lattmann.



«Nähtavasti kannab Slovakkia valitsuskoalitsioon oma sisevaidlused üle naabruspoliitikale,» ütles Ungari välisministeeriumi kantsler Vilmos Szabo vasakpoolsele päevalehele Nepszava.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles