Moskva: Hitleri-Stalini pakt oli sundkäik

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Molotovi-Ribbentropi pakti allkirjastamine 23. augustil 1939. Molotov istub ees keskel, Ribbentrop seisab tema selja taga.
Molotovi-Ribbentropi pakti allkirjastamine 23. augustil 1939. Molotov istub ees keskel, Ribbentrop seisab tema selja taga. Foto: Repro

Vene välisministeerium on seisukohal, et 1939. aastal Nõukogude Liidu ja Saksamaa vahel sõlmitud mittekallaletungipakt oli möödapääsmatu samm.


«See oli sundkäik. Stalinil ei jäänud midagi muud üle. Ta oli asetatud niisugustesse tingimustesse,» väitis välisametkonna ajaloo dokumenteerimise ameti direktor Konstantin Provalov täna Moskvas ümarlauas.

«Istume näiteks arvuti taha ja mängime läbi kõik variandid, mis Nõukogude Liidule jäid. Mingit muud varianti ju polnudki,» lisas ta.

Provalov leidis ka, et üheks Hitleri-Stalini pakti sõlmimise algpõhjuseks oli nn Müncheni sobing.

«Nõukogude juhtkond otsis neis tingimustes oma teed, see ei pruukinud alati õige olla, kuid oli üldiselt suunatud rahvuslike huvide kaitsmisele,» toonitas ta.

Ühtlasi soovitas ta mitte käsitleda pakti sõlmimist tänapäevaste moraali- ja eetikanormide seisukohast.

«Diplomaatias on lubatud nii mõndagi, isegi praegu, saati veel tol ajal. Mis moraalist võib siin rääkida?» ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles