Cheney kritiseeris «politiseeritud» juurdlust CIA üle

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dick Cheney.
Dick Cheney. Foto: AFP / Scanpix

USA endine asepresident Dick Cheney seadis eile kahtluse alla president Barack Obama suutlikkuse hallata rahvusliku julgeoleku küsimusi.

Cheney kritiseeris valitsuse otsust, millega justiitsministeerium määras eriprokuröri uurima Luure Keskagentuuri (CIA) väärkohtlemisi terrorikahtlusaluste ülekuulamisel.

Ekspresident George W. Bushi administratsiooni ja selle poliitika üks tulisemaid kaitsjaid pärast võimult lahkumist ütles, et vastuoluliste meetoditega kogutud luurealane teave on aidanud päästa inimelusid.

«Juhtunuga seotud inimesed väärivad meie tänu. Nad ei vääri seda, et on politiseeritud juurdluste või kohtupidamise sihtmärgid,» lausus Cheney eile väljastatud avalduses.

Cheney sõnul on Obama otsus lubada ministeeriumil uurida ja tõenäoliselt ka kohtulikult vastutusele võtta CIA töötajaid meeldetuletuseks, et paljudel ameeriklastel on kahtlusi Obama administratsiooni võimekuse suhtes vastutada rahvusliku julgeoleku eest.

Cheney lisas, et otsuse näol on tegemist ülekuulamise volituste üleviimisega CIAst Valgesse Majja.

Cheney palus varem sel aastal CIAd avalikustada kaks memot, mis tema sõnul näitasid karmide ülekuulamismeetodite tõhusust. CIA lükkas maikuus palve tagasi, kuid avalikustas esmaspäeval dokumendid, kus salastatud teave oli loetamatu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles