Pakistani Taliban ähvardab juhi tapmise eest kätte maksta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Baitullah Mehsud (pildil) hukkus 5. augustil 2009.
Baitullah Mehsud (pildil) hukkus 5. augustil 2009. Foto: Reuters / Scanpix

Pakistani Talibani uus juht ähvardab oma USA raketirünnakus surma saanud eelkäija tapmise eest kätte maksta, kuid analüütikute sõnul on äärmusliikumine saanud tugeva hoobi.


Pakistani ja USA ametiisikud on juba paar nädalat kinnitanud, et Baitullah Mehsud hukkus 5. augustil Afganistani piiri äärses Lõuna-Waziristanis, kuid Taliban on seda eitanud.

Baitullah Mehsudi surma ja tema võimalikku mantlipärijat on ümbritsenud vastukäivad avaldused ja kuuldused, kuid teisipäeval kuulutas end liikumise Tehreek-e-Taliban (TTP) uueks juhiks noor komandör Hakimullah Mehsud.

TTP uus juht väitis, et tema eelkäija suri alles paar päeva tagasi.

«Saanud droonirünnakus tõsiselt haavata, kaotas ta teadvuse ja suri pühapäeval,» ütles Lõuna-Waziristanist pärit Hakimullah Mehsud uudisteagentuurile AFP.

Tema sõnul on liikumise nõukogu ehk šuura ta ühehäälselt Pakistani talibite uueks juhiks määranud.

«Maksame kätte ja seda peagi. Anname vastuse Ameerika droonirünnakule,» rääkis Hakimullah Mehsud.

Ta lisas, et Wali-ur-Rehman, teine Talibani juhiks pürginud komandör, on nimetatud Lõuna-Waziristani sõjapealikuks. Ta eitas sisetüli.

Vaatlejate ja analüütikute sõnul pole aga lõhed kuhugi kadunud, vaid on asendunud võimujagamisleppega.

Rahutu Pakistani hõimuala endine julgeolekujuht brigaadikindral Mahmood Shah ütles, et Baitullah Mehsudi surm on äärmuslastele «suur kaotus».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles