Valgevene tehas küsib traktori eest 25 siga

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sead
Sead Foto: AFP / Scanpix

Minski mootoritetehas (MMZ) pani ajalehte Sovetskaja Belorussija (Nõukogude Valgevene) kuulutuse, milles soovib vahetada traktoreid ja nende varuosi liha vastu.


Portaali

Hartija'97

järgi oli kuulutuses kirjas, et MMZ ostab sea- ja loomaliha. «Tasumisel anname vastu diiselmootoreid, varuosi ja traktoreid MTZ ning laadureid Amkador.»

Nii näiteks «maksab» üks traktor kolm tonni liha. Portaal võttis aluseks, et keskmine siga kaalub 120 kilo ja jõudis arvutuste tulemusel järeldusele, et traktori eest tuleb välja käia 25 notsut.

Tehase eesindajaga tehtud intervjuust selgus, et Valgevene ettevõtted on juba ammu läinud üle bartertehingutele.

Minski traktoritehas oli võlgu mootoritehasele ja omavahelise kokkuleppe tulemusel likvideeris selle traktorite abil. Mootoritetehas otsib nüüd kolhoosi, mis vahetaks traktorid sea- ja loomaliha vastu.

Liha läheks aga mootoritehase töölistele. Nimelt on tehases kolm poodi, kuhu selle liha saaks müügile panna. «Palka me lihas välja ei maksa. Töölised ostavad liha nii, et see arvestatakse lihtsalt palgast maha,» rääkis tehase esindaja.

Traktoritehas ja Amkador on mootoritetehasele võlgu, kuid kummalgi pole raha ja seetõttu pakuvad ettevõtted võlgade katteks oma toodangut.

Valgevenes pole praegu haruldane, kui ettevõte maksab palka näiteks kangastes, vaipades, lihakonservides või sibulates. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles