Vene tsaariperekonna hävitanud väävelhapet sisaldanud nõud leiti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paik Jekaterinburgi lähistel, kust leiti tsaari ja ta pereliikmete jäänused ning väävelhapet sisaldanud nõude osad
Paik Jekaterinburgi lähistel, kust leiti tsaari ja ta pereliikmete jäänused ning väävelhapet sisaldanud nõude osad Foto: AP / Scanpix

Venemaa arheoloogid leidsid nüüd nõud, milles olnud väävelhappega kallati üle Vene viimase tsaari Nikolai II ja ta pereliikmete surnukehad.

Tsaariperekonna liikmete jäänuste leidmise koha lähedalt avastati nüüd suurte keraamiliste nõude kilde, edastab STT.

Arheoloogide sõnul olid need kunagi nõud, milles oli väävelhape. Loodetakse, et kilde on nii palju alles, et neist saaks algupärased anumad kokku panna.

«Pole välistatud, et me taastame need algkujul. Neist võivad tulevikus muuseumieksponaadid saada,» sõnas tsaariperekonna saatust uuriv ajaloolane Sergei Pogorelov.

Pogorelovi kinnitusel pärinevad väävelhapet sisaldanud nõud Jaapanist, kust need olid Esimese maailmasõja ajal ostetud Venemaale apteekide tarbeks.

«Oleme sada protsenti kindlad, et just nendest nõudest valati väävelhapet tsaar Nikolai II, ta abikaasa, tütarde ja poja surnukehadele enne nende põletamist,» lisas Pogorelov.

Tsaariperekonna jäänused avastati Jekaterinburgi lähistelt 1991 ja 2007.

Nikolai II Aleksandrovitš Romanov oli Venemaa viimane keiser, Poola kuningas ja Soome suurvürst. Nikolai II valitses 1894. aastast kuni 1917. aastani.

Tema valitsusaeg lõppes 1917. aasta Veebruarirevolutsiooniga, pärast mida vangistati ta koos perega Tsarskoje Selo Aleksandri paleesse, mis oli olnud ta ametlikuks residentsiks.

Hiljem viidi perekond Tobolskisse ning siis Jekaterinburgi, mis jäi nende viimaseks peatumispaigaks. Nikolai II, ta abikaasa Aleksandra Fjodorovna, neli tütart, poeg ning teenijaskond lasti maha 17. juulil 1918. aastal.

Nüüdseks on välja ilmunud dokument, et mõrva taga olid Lenin ja Jakov Sverdlov. 2000. aastal kuulutas Vene õigeusu kirik Nikolai II ja ta perekonna märtriteks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles