Jurist: Venemaa pakkus soomlastele kaeveplaanist loobumise eest raha

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaasitorustiku keevitustööd
Gaasitorustiku keevitustööd Foto: Reuters / Scanpix

Soome lahes Nord Streami gaasitrassil kaevandamisplaani pidavate soomlastest ärimeeste väitel pakkus Venemaa neile märkimisväärset rahasummat, et nad oma taotluse tagasi võtaksid.

Ettevõtjate taotlus, mille eesotsas on Erkki Sederqvist, jõudis ministeeriumisse 26. augustil 2008. Töö- ja majandusministeerium kavatseb langetada otsuse sel sügisel.

Ministeeriumi kaevandusekspert Pekka Suomela nimetab nelja ärimehe esitanud taotlust «mitte vähem kui eriliseks», vahendas YLE.

Kaeveplaan on nüüd pannud jahmatama ka Venemaa. Ärimehi esindava juristi Kari Silvennoineni sõnul nõuavad Vene valitsuse esindajad kaeveplaanist loobumist.

Silvennoinen rääkis YLE uudistele, et venelased võtsid temaga ühendust umbes nädal tagasi ja pakkusid soomlastele suurt rahasummat, et need oma äriplaanist lahti ütleksid.

«Venelased ei taha gaasitorustikuga viivitada,» tõlgendas jurist pakkumist.

Kaevandamismõtteid mõlgutavad mehed lükkasid rahapakkumise tagasi, kuid edastasid Venemaale soovi alustada läbirääkimisi.

Ettevõtjad nõuavad Karjala teemaga aastaid tegelenud Silvennoineni eestvedamisel, et Venemaa alustaks hoopis läbirääkimisi Karjala tagastamise üle.

«Kui venelased otsustavad tegutseda nii nagu soovisime, siis loomulikult oleme valmis loobuma kaevandustaotlusest,» rääkis Silvennoinen.

Suomela ei taha omapärasesse kauplemisse sekkuda, kuid kinnitab, et Venemaa kaubandusesindus tundis huvi ärimeeste kaeveplaanide vastu.

Vene-Saksa-Hollandi gaasikonsortsium Nord Stream kavatseb alustada gaasitorustiku ehitustöödega Läänemeres järgmise aasta alguses.

Ettevõtte piirkonnajuht Sebastian Sass väitis, et ei tea midagi venelaste kauplemisest kaevandamistaotluse esitanud soomlastest ärimeestega.

Sassi arvates ei takista kaeveplaan Nord Streami gaasitorustiku rajamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles