Kubilius peab uut juurdlust CIA salavangla teemal mõttetuks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu lipp
Leedu lipp Foto: Reuters / Scanpix

Leedu peaminister Andrius Kubilius kahtleb, kas seimil tasub uuesti algatada uurimist USA meedia väidete osas, et Luure Keskagentuur (CIA) pidas Leedus salavanglas terrorismis kahtlustatavaid.


Kubilius tuletas usutluses raadiojaamale Žiniu radijas meelde, et 2006. aastal uuris seimi väliskomisjon juba seda asja Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee palvel.

«Komitee andis selge vastuse, et mingeid sedalaadi salavanglaid ei ole Leedus olnud, vahepeal ei ole ilmnenud mingeid uusi andmeid,» ütles Kubilius.

Tema veendumuse järgi annab uus uurimine täpselt samasuguse tulemuse.

Kubilius ütles, et ta usub Leedu toonaste võimujuhtide kinnitusi, et niisugust vanglat pole olnud, ega pea vajalikuks välismeedia spekulatsioone kontrollida.

Ühendriikide telekanal ABC News teatas eelmisel nädalal viitega luureagentuuri anonüümseks jäänud allikatele, et pärast 2001. aasta 11. septembri rünnakuid hoiti Vilniuse lähedal asunud salavanglas korraga maksimaalselt kaheksat terrorismis kahtlustatud Al-Qaeda võitlejat.

ABC Newsi teatel on nad saanud ka lennuinfot, mis näitab, et CIA lennukid tegid regulaarselt lende Vilniusesse ajal, mil väidetav vangla tegutses. Salavangla suleti 2005. aasta lõpus.

Väiteid salavangla olemasolust on ümber lükanud Leedu välisministeerium, tol ajal presidendiks olnud Valdas Adamkus, valitsust juhtinud Algirdas Brazauskas ja seimi esimeheks olnud Arturas Paulauskas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles