Supo: president Kekkonen saatis politseiniku erootikaajakirja tooma

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome kaitsepolitsei (SUPO) peahoone Helsingis
Soome kaitsepolitsei (SUPO) peahoone Helsingis Foto: Wikimedia

Soome presidendid on oma ametiajal olnud tihedates sidemetes kaitsepolitseiga (supo), selgub eile avaldatud raamatust Rantakatu 12.


Nii pidas Urho Kaleva Kekkonen SUPOt «oma politseina» ja saatis kaitsepolitseiniku trükikotta omale erootikaajakirja Jallut tooma, kuna seal avaldati tollase kõmukaunitari Tabe Slioori mälestusi, vahendas MTV3.

Riigipea tahtis nimelt naise memuaare lugeda enne kõiki teisi.

«Presidendid jälgisid hoolega igasuguseid intsidente. Kui juhtus midagi sensitiivset ja näiteks tuli riigist välja saata mõne välisriigi diplomaat, siis ikka president langetas vastava otsuse,» rääkis kaitsepolitsei 60. sünnipäeva tähistava raamatu koostaja Kimmo Rentola.

Raamatust selgub, et supo tegi lääne luureteenistustega Nõukogude Liidu vastast koostööd arvatust enam.

Kaitsepolitsei põhivastane oli julgeolekuteenistus KGB, kuid samas jälgiti ka Soome kommunistide tegevust.

Supo ametnikele otseselt vahele jäänud diplomaatideks maskeerunud venelastest spioonid saadetud riigist välja ilma igasuguse kisa ja kärata. Vastava otsuse allkirjastas aga Soome president, kes võis olla kaitsepolitseist veelgi karmim.

«Kui kaitsepolitsei tegi näiteks ettepaneku, et see mees tuleks riigist välja saata, siis Urho Kekkonen võis näiteks öelda, et saadaks ka ühe teise minema,» rääkis Rentola.

Kekkoneniga sarnast joont ajas ka Mauno Koivisto. «Ega Koivistogi sellistel juhtudel häbenenud,» märkis ta.

Raamatust ilmneb, et kui Soome oli külma sõja ajal ametlikult erapooletu, siis kaitsepolitsei seda ei olnud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles