Rootsi välisministeeriumi hoidlast leiti Romanovite tsaaripere ehteid

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimane Romanovite tsaariperekond matrjoškal
Viimane Romanovite tsaariperekond matrjoškal Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Rootsi välisministeeriumi arhiivist leiti juveelitooteid, mis on hoidlates olnud 1918. aastast saadik ja millest osa kuulub Romanovite tsaariperekonnale.


Rootsi raadio andmetel ulatub leiu väärtus 20 miljoni Rootsi kroonini ehk 31 miljoni Eesti kroonini, vahendas RIA Novosti.

Tsaariperele kuulunud esemed anti Petrogradi (praegu Peterburi) Rootsi esindusse pärast 1917. aasta revolutsiooni.

Väärisesemed tulid ilmsiks välisministeeriumi hoidlate kolimise tõttu.

Toodete hulgas on kullast, hõbedast ning vääriskividega ehitud mansetinööpi ja umbes 60 portsigarit, mille autoriteks oli Fabergé ja rootslastest Bulini perekond, kes olid Vene viie tsaari perekonna ja Rootsi kolme kuninga pere juveliirideks.

Välisministeeriumi esindaja Krister Wahlbaeck rääkis raadiole, et juveelitooted andis Petrogradis asunud Rootsi missioonile novembris 1918 üle suurvürstinna Maria Pavlova vanema usaldusisik.

Maria Pavlovna suri 1920. aastal Prantsusmaal pagenduses ja tõenäoliselt ei jõudnud perekonnale teatada Rootsile üleantud juveelitoodetest.

Praeguseks on esemed antud üle Romanovite perekonnale, mitmed asjakesed pannakse sügisel välja Londonis oksjonimajas Sotheby`s.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles