Inimesi sureb enesetapu tagajärjel rohkem kui hukkub sõdades ja mõrvatakse

Oliver Tiks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enesetapp sooritatakse ligi kolmandikul juhtudel mürgitamisega.
Enesetapp sooritatakse ligi kolmandikul juhtudel mürgitamisega. Foto: Repro

Maailmas võtab endalt ise elu rohkem inimesi, kui sureb sõdade ja mõrvade tagajärjel kokku, väitsid tuntud tervishoiuspetsialistid New Yorgis toimuva ÜRO seminari raames ajakirjanikele.

Maailma Tervishoiuorganisatsiooni WHO vaimse tervise asjatundja Jose Manoel Bertolote hinnangul üritab ennast tappa igal aastal 20 kuni 60 miljonit inimest maailmas, neist ligikaudu 1 miljonil see ka õnnestub, vahendab Reuters.

Bertolote lisas veel, et ligikaudu kolmandik kõikidest enesetapjatest võtab endalt elu mürgitamisega.

Suurema riskigrupi moodustavad tema sõnul just meditsiinivaldkonnas töötavad inimesed, nagu arstid, stomatoloogid ja veterinaarid, kuna neil on suurem ligipääs surmavatele kemikaalidele, samuti teavad nad kuidas neid aineid kasutada.

Rahvusvahelise Suitsiidipreventsiooni Assotsiatsiooni (IASP) president Brian Mishara leidis aga, et riikide valitsused saaksid enesetappude vähendamiseks palju ära teha.

Selleks võiks piirata näiteks mürkainete, relvade ja ravimite kättesaadavust ning pakkuda inimestele suuremat abi depressiooni, alkoholismi ja skisofreenia raviks.

Samas on maailmas ka riike, nagu Singapur, Liibanon või India, kus enesetapp on tunnistatud ebaseaduslikuks.

Seal on Mishara sõnul enesetapukalduvustega inimeste päästmine veelgi raskem, kuna hirmus karistuse ees ei pöördu nad tavaliselt abipalvega vastavate institutsioonide poole.

ÜRO on selle nädala pühapäeva kuulutatud rahvusvaheliseks enesetappude ärahoidmise päevaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles