USAs on Edward Kennedy matusepäev

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
George W. Bush, Barack Obama ja Jimmy Carter Edward Kennedy matusetseremoonial.
George W. Bush, Barack Obama ja Jimmy Carter Edward Kennedy matusetseremoonial. Foto: Reuters / Scanpix

USA president Barack Obama nimetas laupäeval Edward Kennedy matustel oma hüvastijätukõnes demokraadist senaatorit «meie aja suurimaks seadusandjaks».

«Ted Kennedy elutööks polnud seista nende eest, kel on rikkust, võimu või sidemeid. Selleks oli anda hääl neile, keda polnud kuulda,» ütles Obama talitusel, millest võtsid osa endised riigipead Jimmy Carter, Bill Clinton ja George W. Bush ning kogu Ameerika poliitiline ladvik.

Ajuvähki põdenud Kennedy suri teisipäeval 77-aastasena Massachusettsi osariigis kuulsa poliitikute ja ühiskonnategelaste dünastia perekonnakodus.

Mõjuka senaatori ärasaatmismissa toimub tema koduosariigi keskuses Bostonis. Ta maetakse pealinna Washingtoni lähedale Arlingtoni kalmistule vendade, 1963. aastal riigipeana mõrvatud Johni ning viis aastat hiljem presidendiks pürginud ja samuti atentaadis tapetud Roberti juurde.

USA ühe mõjukaima perekonna viimase patriarhiga on Bostonis sel nädalal jätnud hüvasti kümned tuhanded ameeriklased. Kennedy lähedased eesotsas abikaasa Vickiga lugesid laupäeval sarga juures palve, enne kui matuserongkäik kirstuga kirikusse suundus.

Nelikümmend seitse aastat senatis töötanud Kennedy oli Demokraatliku Partei silmapaistvamaid tegijaid, kes mängis võtmerolli USA ühiskonna ja poliitika olulistes pöördepunktides.

Ehkki Kennedyl oli vabariiklaste seas ägedaid vastaseid, kutsus tema surm esile tundelisi avaldusi kogu riigis. Kennedy lese Vicki palvel võtab «senati viimase lõvi» mälestuseks sõna vabariiklaste eelmine presidendikandidaat John McCain.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles