Stora Enso kisti Brasiilias altkäemaksuskandaali

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stora Enso tehas Rootsis Gävles.
Stora Enso tehas Rootsis Gävles. Foto: SCANPIX

Soome metsandusgigandi Stora Enso tütarfirmat Brasiilias kahtlustatakse rahapesus ja altkäemaksude andmises.


Bahia osariigi Eunápolise linna prokurör Joao Alves da Silva Neto rääkis ajalehele

Helsingin Sanomat

, et osaliselt Stora Ensole kuuluv Veracel võib olla seotud poliitikutele altkäemaksude andmise ja rahapesuga.



«Süüdistused on väga, väga tõsised,» rõhutas ta.

Prokuröri sõnul puudutab süüdistus ka näiteks eukalüptiistanduste ebaseaduslikku laiendamist, piiride muutmist ja dokumentide võltsimist.

Soomes mitmeid tehaseid sulgenud Stora Enso on panustanud viimastel aastatel jõuliselt äritegevusse Brasiilias. Ettevõte on teeninud seal suurt kasumist, kuid põrganud kokku ka igasuguste probleemidega.

Stora Ensot on Brasiilias kritiseeritud valimiste helde rahastamise pärast, keskkonnakahjude tekitamise ja kohalike elanikega maha peetud tuliste tülide tõttu.

Soome riigile kuulub 12,3 protsenti Stora Enso aktsiatest. Halvad uudised on mõjunud negatiivselt firma mainele Soomes ja Rootsis.

«See on meie enda süü, kuna me pole osanud soomlastele ja rootslastele kõigest sellest rääkida, mida Brasiilias teeme,» kommenteeris Stora Enso Ladina-Ameerika äritegevuse juht Nils Grafström.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles