Medvedev: ajalooõpikutes antud hinnangud peavad kokku langema

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Svetlana ja Dmitri Medvedev puhkusel Volga jõel.
Svetlana ja Dmitri Medvedev puhkusel Volga jõel. Foto: AFP / Scanpix

Venemaa president Dmitri Medvedev rääkis telekanali Rossija saatele «Vesti nedeli» antud intervjuus, et ajaloo õpetamisega on seotud mitmeid probleeme ja erinevate käsitluste tõttu on koolilaste jaoks palju asju segi nagu puder ja kapsad.


Riigipea sõnul on probleemidel nii objektiivseid kui subjektiivseid põhjusi, vahendas

RIA Novosti

. Nii näiteks kasutatakse tänapäeval erinevate autorite kirjutatud õpikuid ja neis esitatud seisukohad ei lange kokku.

«See on halb, kuna õpilaste peas tekib seetõttu suur segadus,» selgitas ta.

Medvedev leiab, et koolide ajalooõpikutele tuleb anda teaduskeskustes eksperthinnang selleks, et sündmuste tõlgendused langeksid kokku. Pärast ekspertide positiivset hinnangut tohib õpikut koolis kasutada.

Riigipea märkis, et õpikutes «ei tohi musta valgeks teha. Ei tohi näiteks nimetada agressoriks neid, kes end kaitsesid».

Rääkides Teise maailmasõja algusest rõhutas president, et väited natsliku Saksamaa ja Nõukogude Liidu võrdsest vastutusest on «häbitu vale».

Endised Nõukogude liitlased Hitleri-vastasest koalitsioonist pigistavad silma selle ees kinni, et «Baltimaad ja Ukraina nimetavad endisi natside käsilasi oma rahvuskangelasteks, kes võitlesid nende riikide vabastamise eest».

Presidendi arvates ei tohi ajalugu ümber kirjutada selle või teise riigi kasuks, mis praegu on arengu etapis ja kujundavad oma rahvuslikku identiteeti.

Tänavu mais moodustati presidendi ukaasi järgi komisjon, mille ülesandeks on võidelda katsetega võltsida ajalugu Venemaa huve kahjustades.

President põhjendas taolise komisjoni moodustamise vajadust sellega, et viimasel ajal on ilmunud palju tõlgendusi, kus seatakse kahtluse alla Nõukogude rahva roll Teises maailmasõjas.

Medvedevi intervjuu läheb eetrisse täna õhtul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles