Ansip osaleb Teise maailmasõja aastapäeva üritustel Poolas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teise maailmasõjaaegne propagandaplakat.
Teise maailmasõjaaegne propagandaplakat. Foto: Wikipedia.org

Peaminister Andrus Ansip osaleb 1. septembril Poolas Gdanskis toimuvatel üritustel, millega meenutatakse 70 aasta möödumist Teise maailmasõja algusest, kuid pikemaid kohtumisi sinna kogunevate arvukate valitsusjuhtidega tal praegu kavas ei ole.

Ulatuslikul üritusel sõja alguse ühes ägedamas lahingupaigas Westerplattel on teiste seas kohal ka Saksamaa kantsler Angela Merkel, Venemaa peaminister Vladimir Putin ja Prantsuse välisminister Bernard Kouchner.

Üritusel peaks osalema veel terve hulk peaministreid, sealhulgas Jan Fischer (Tšehhi), Matti Vanhanen (Soome), Jan Peter Balkenende (Holland), Andrius Kubilius (Leedu), Valdis Dombrovskis (Läti), Mirko Cvetkovic (Serbia), Fredrik Reinfeldt (Rootsi), aga ka Euroopa Parlamendi president Jerzy Buzek.

Valitsuse pressiesindaja ütles BNSile, et praeguse seisuga Ansipil kahepoolseid kohtumisi kolleegidega kavas ei ole.

Teine maailmasõda algas 1. septembril 1939, nädal pärast seda kui natsi-Saksamaa ja stalinlik Nõukogude Liit oli Ida-Euroopa omvahel ära jaganud.

Ühe esimese sihtmärgina ründasid natsid Gdanski külje all asuvat Westerplattet, mille vähem kui 200 kaitsjat pidasid 3000 ründajale vastu 7. septembrini.

Varssavi raadio legendaarseks saanud lause «Westerplatte peab veel vastu», õhutasid poolakate vastupanu sõja alguspäevadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles