Grybauskaitė: Leedu ei vaja Gazpromi elektrijaama

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Jürgen Tamme
Copy
Gazpromi peakorter Moskvas.
Gazpromi peakorter Moskvas. Foto: SCANPIX

Leedu presidendi Dalia Grybauskaitė sõnul ei vaja tema juhitav riik Kaunase lähistele kavandatud uut soojuselektrijaama, mille taga on Vene energiagigant Gazprom.


Gazpromi kontrolli all oleva Leedu energiafirma esindaja kinnitusel tagab uue kombineeritud tsükliga soojuselektrijaama rajamine peale Tšernobõli-tüüpi Ignalina tuumaelektrijaama sulgemist riigis ohutu elektritootmise.

Täna Kaunases sealsete elanike ja linnaesindajatega kohtunud Grybauskaitė kinnitas, et riik suudab ka Ignalina tuumajaama sulgemise järel ise elektrit toota. Riigipea sõnul ei vaja riik selleks aga Gazpromi kavandatud elektrijaama, vahendas LETA.

Vene gaasikontsern Gazprom, mis on Baltimaade ainus varustaja gaasiga, lubab leedulastele elektri kõrval ka odavat soojusenergiat.

Ignalina tuumajaama sulgemine selle aasta lõpuks on üks kriteerium, mille Leedu pidi Euroopa Liiduga ühinemisel täitma. Leedu kardab, et alates järgmisest aastast on riik täielikult sõltuv Vene energiatarnetest, mida Moskva on kasutanud poliitilistel eesmärkidel.

Tagasi üles