Video: Afganistani oopiumikasvatus kahanes

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistanis kasvatati käesoleval aastal oopiumimooni 22 protsendi võrra vähem kui mullu. Vähenenud on nii oopiumi tootmine kui sellest saadav tulu. 

ÜRO raporti kohaselt tegeleb ebaseadusliku uimastiäriga 800 000 Afganistani elanikku vähem, kuid vaatamata sellele on tänavune saak ja toodang suurem, kui 2007. aastal, vahendas Reuters.

Väidetavalt vähenes moonikasvatus riigi rahutuimas provintsis Helmandis koguni kolmandiku võrra. Sellele vaatamata pole tegemist õigus- ja järelvalveorganite tõhusa tööga, vaid üldisema langustrendiga, sest oopoumi hind maaimaturul on ülejäägi tõttu pidevalt langenud. 

Ligikaudu 90 protsenti maailmas toodetud ebaseaduslikust oopiumist pärineb Afganistanist ja mitmed analüütikud peavad võitlust narkokaubandusega võtmeks, kuidas murda islamistliku äärmusrühmituse Taliban selgroog.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles