Leedu seim valmistub spiikri tagandamiseks

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arunas Valinskas
Arunas Valinskas Foto: AFP/Reuters

Tuleval nädalal pärast suvepuhkust kogunev Leedu seim alustab oma uut istungjärku tõenäoliselt spiiker Arunas Valinskase tagandamisega.


Juba eile hommikul kuulutas seimi asespiiker Irena Degutiene, et Valinskase tagandamishääletuseks vajalik toetusallkirjade arv on koos. Päeva peale saabus uudistevõrgu ELTA teatel siiski tagandamise algatanud Korra ja Õigluse parteist täpsustus, et allkirju pole koos, kuid lubadused nende kokkusaamiseks on antud.



Korra ja Õigluse fraktsiooni juhi Valentinas Mazuronise teatel on neil olemas ka Valinskase enda koduerakonna Rahvusliku Ärkamise, sotsiaaldemokraatide ja sõltumatute saadikute toetus. «Osa Tööerakonna liikmetest seimis kinnitas, et nad toetavad umbusaldamist,» rääkis Mazuronis. Ta lisas, et allkirju pole veel koos lihtsalt seetõttu, et paljud saadikud on puhkusel.



Isamaa ja Leedu Kristlike Demokraatide liitu kuuluva asespiikri Degutiene sõnul esitatakse umbusaldusavaldus suurima tõenäosusega 10. septembril seimi avaistungil.



Vastavalt Leedu seadustele võib parlamendis spiikri umbusaldamise hääletusele panna siis, kui selle esitajateks on kas seimi juhatus, komisjon või vähemalt viiendik saadikuist. Leedu seimi kuulub 141 liiget.



Kunagine saate «Kes tahab saada miljonäriks?» Leedu versiooni juht Valinskas asutas Rahvusliku Ärkamise partei enne mullusügisesi parlamendivalimisi. Põhiliselt kohalikest kuulsustest koosnenud erakonnal õnnestus oma esimestel valimistel võita 16 saadikukohta ja pääseda Leedu praegusse valitsusliitu.



Valinskas on negatiivsesse valgusse sattunud seoses mitme asjaga. Esiteks uurib Leedu prokuratuur praegu seda, kas vastavad tõele väited, et kevadel tulutult presidendiks pürgida üritanud Valinskas võltsis enda kandidatuuri toetuseks antud allkirju. Teiseks kahtlustatakse teda seotuses Kaunases tegutseva Daktaru-nimelise kuritegeliku rühmitusega. Kolmandaks ei saa ta mõningate vaatlejate hinnangul tööga lihtsalt hakkama.



Eilse Lietuvos rytase teatel räägivad parlamendisaadikud Valinskasest kui spiikrist juba enamasti minevikuvormis. Nüüd arutletakse rohkem selle üle, kellest võiks saada tema järglane. Üheks tõenäoliseks kandidaadiks peetakse tema praegust asemikku Degutienet.



«Võin oma sihid nüüd kõrgemale seada. Olen neljandat korda seimis. Mul on teatud kogemus,» rääkis Degutiene ajalehele. «Ma pole kunagi poliitikas eksperimenteerida üritanud. Olen alati olnud selge peaga ning kaalunud, kas ma oleksin suuteline seda asja tegema, kas ma saaksin sellega hakkama. Kui koalitsioonipartnerid kokkuleppele jõuavad, mõtlen sellele tõsiselt ja võib-olla võtan ettepaneku vastu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles