Natsi-Saksamaa desertöörid rehabiliteeritakse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Natsi-Saksamaa desertöörid rehabiliteeritakse
Natsi-Saksamaa desertöörid rehabiliteeritakse Foto: Wikipedia.org

Teise maailmasõja ajal deserteerimises ja riigireetmises süüdi mõistetud natsi-Saksamaa armee sõdurite maine taastatakse.

Saksamaa parlamendi alamkoda kiitis üksmeelselt heaks seaduse, millega tühistatakse kõik sõjaaegsed süüdimõistmised, kirjutab STT.

Natsi-Saksamaa sõjakohtud mõistsid desertööride ja reeturitena surma 30 000 sõdurit. Süüdi mõistetutest 20 000 hukati. Ülejäänutele määratud surmanuhtlus muudeti vanglakaristuseks. Pärast sõda oli süüdimõistetud sõdureid elus 4000.

Ellujäänud pidid pärast sõda oma mineviku tõttu kannatama repressioonide all.

Praegu on selliseid desertööre elus väga vähe. Nende seas ka selle seadusemuudatuse algataja, 87-aastane Ludwig Baumann.

Desertööride rehabiliteerimise eest võitlemine kestis väga pikka aega, sest riigiisade arvates oleks igat süüdimõistmisjuhtumit tulnud uurida eraldi.

Lõpuks kinnitasid mitmed 1930. aastate seaduste asjatundjad, et sõjaväetribunal langetas otsuseid üsna meelevaldselt.

Riigireetmises süüdi mõistmise võis saada nii kogemata diktaator Adolf Hitleri pildi lõhkumise kui ka sõjavangiga rääkimise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles