Gruusia üritab edendada Sotši OMi boikotti

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olümpiaks valmistuv Sotši.
Olümpiaks valmistuv Sotši. Foto: Reuters / Scanpix

Venemaalt eelmise aasta augustisõjas lüüa saanud Gruusia kavatseb hakata edendama ideed 2014. aasta taliolümpiamängude boikottimisest.


Mängud leiavad aset Moskva-toetatava separatistliku Abhaasia lähistel asuvas Vene kuurordis. Gruusia loodab korrata USA juhitud 1980. aasta Moskva OMi osalist boikotti, mis järgnes Nõukogude Liidu sissetungile Afganistani.

«Olümpiamängud... on rahu sümbol,» ütles sel nädalal president Mihheil Saakašvili liitlane, parlamendi väliskomisjoni esimees Akaki Minašvili. «Selles, et riik, kes muutis 21. sajandil piire jõu ja etnilise puhastuse abil ning saab seejärel OMi võõrustajaks, on vastuolu.»

OM peetakse Venemaa Musta mere kuurordis Sotšis, mis asub 20 km kaugusel Gruusia separatistlikust Abhaasia regioonist. Abhaasia kavatseb varustada OMi ehitusi ehitusmaterjalidega ning majutada Vene töötajaid, ärritades sellega Gruusiat.

Venemaa on tunnustanud subtroopilise kliimaga Gruusia separatistlikke piirkondi Abhaasiat ja Lõuna-Osseetiat iseseisva riigina. Vene väed, mis tõrjusid mullu Gruusia relvastatud katse saada Lõuna-Osseetia taas oma kontrolli alla, on end praeguseks piirkonnas kindlustanud, vaatamata Euroopa Liidu püüdele jõustada relvarahu, mis nõuab Vene vägede taandumist konfliktieelsetele positsioonidele.

Gruusia liitlane USA kinnitab, et Lääs peab tegema enamat, et sundida Venemaad oma haaret lõdvendama. Samas pole näha ühtegi märki, et suhteid Venemaaga taaskäivitada üritavad Ühendriigid või Euroopa riskiksid oma suhetega energiagigandist Venemaaga, boikottides OMi, mis on peaminister Vladimir Putini «lemmiklaps».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles