Tsivilisatsiooni hälli ähvardab veepuudusse suremine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Kohaliku legendi järgi kunagi Eedeni aia asukohaks olnud Shatt al-Arabi veetee ääres elanud iraaklasi võib tabada keskkonnakatastroof, sest naaberriik Iraan hoiab vett kinni.


Eufrati ja Tigrise ühenduskohal asuvast Shatt al-Arabist, mis oli kunagi puhas, kalu täis veekogu, on nüüdseks saanud madal, üleliia soolane ja saastatud kanal, mille kallastel inimesed enam elada ei taha, kirjeldas uudisteagentuur AFP kohalikud meeleheitele ajanud olukorda.



Iraani ja Iraagi tülli ajanud vaidluse keskmes on Karuni jõgi, mille voolu Shatt al-Arabi on Iraan sel aastal peaaegu täielikult sulgenud.



«Iraan lõikas täielikult Karuni vee ära ja suunas selle (Iraani jõkke) Bashman Shiri,» ütles Iraagi veeressursside keskuse juht Oun Dhiab. Tema sõnul on Iraani paisud veevoolu takistanud juba 2002. aastast saadik, kuid sel aastal ei ole iraaklasteni jõudnud ühtegi piiska.



Shatt al-Arab on umbes 200 kilomeetri pikkune Tigrise ja Eufrati pikendus, mis jookseb vahepeal mööda Iraagi ja Iraani piiri ja möödub ka Basra linnast. Jõgi on 232 kuni 800 meetri laiune ja suubub Pärsia lahte.



Karunist tulnud magevee kadumine on jätnud kesiseks sealsete kalurite saagi, lisaks voolab jõkke jäätmeid Iraani pool asuvast naftatehasest. Seetõttu on allesjäänud kalurid hakanud rikkuma seadust ja püüavad saaki näiteks elektriga.



Paljud peavad jõe kallastelt lahkuma. Augustis evakueeriti Shatt al-Arabi ja Eufrati ühenduskohast kaks umbes 3000 elanikuga linna, kuna vesi muutus nii soolaseks, et seda ei saanud enam juua, kirjutas ajaleht The Guardian.



«Me ei saa enam seda vett juua, meie loomad on surnud ja paljud inimesed haiged,» ütles üks kohalik naine al-Fali külast.



Iraan on lubanud Shatt al-Arabi üle naabriga läbirääkimisi pidada, kuid siiani pole lahendust leitud ja kaluritel pole aega oodata. «Shatt al-Arabis kala püüdmine on muutunud võimatuks,» ütles viie lapse isa Imam, kes tavaliselt käib kolm-neli päeva korraga paadiga kala järel. «Isegi elusad kalad, kelle kinni püüame, haisevad nafta järele. Põllumajandus on siin peaaegu välja surnud,» vahendas AFP Imami sõnu.



Iraan pole aga ainus Iraagi veevarude kuivataja. Veehulk, mis voolas Shatt al-Arabi Tigrisest ja Eufratist, on väiksem kui iial varem. Ka Türgi teatas hiljuti, et ei saa Eufrati kaudu rohkem vett läbi lasta, kuna seda pole ka neil endil piisavalt.



Eufrat oli augustis nii madal, et see häiris ühe Iraagis asuva hüdroelektrijaama tööd. Kogu riigis on sademete hulk vähenenud – eelmisel talvel sadas Iraagis 75 protsenti vähem vihma kui tavaliselt, sel aastal poole vähem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles