Karzai liigub võidu poole

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani valimiskomisjoni töötaja.
Afganistani valimiskomisjoni töötaja. Foto: AFP / Scanpix

Kui Afganistani valimiste esimesed tulemused näitasid üsna tihedat rebimist praeguse presidendi Hamid Karzai ja tema põhirivaali, endise välisministri Abdullah Abdullah' vahel ning kummalegi antud häälte hulk ei paistnud küündivat esimeses voorus võitmiseks vajaliku 50 protsendi pluss ühe valija toetuseni, siis eile näis, et teist vooru ei lähe vaja.


Kui loetud oli 91,6 protsenti häältest, näitasid tulemused, et Karzaile oli neist läinud 54,1 protsenti. Abdullah' toetajad moodustasid neil andmeil valimas käinuist 28,3 protsenti.

Chaplin ja Mr Bean

Nende tulemuste selgudes tervitas Karzai valimiskomisjoni tolle erapooletu vaimu puhul. Abdullah aga kutsus komisjoni tulemuste teatamist peatama, sest nende seas on ka võltsitud hääli. Ta väitis, et sadu praeguse presidendi rivaalidele antud hääli kas loetakse valesti või siis jäetakse need lihtsalt arvesse võtmata.

N-ö musta hobusena valimistel praeguste andmete kohaselt üle kümne protsendi häältest kogunud Ramazan Bashardost aga kutsus rahvusvahelist üldsust survestama Kabuli võime, et nood tagaksid ausad tulemused.

«Minu arvates polnud need tegelikult valimised, see oli omamoodi õudne komöödia, kus Karzai põhirolli mängis Charlie Chaplin ning Abdullah't Mr Bean,» rääkis Bashardost. «Üheski teises riigis pole nii suurt valimispettust kui Afganistanis.»

Optimistlik Rasmussen

NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen teatas samas, et Taliban ei tohiks kunagi Afganistanis võimule naasta ning isegi kui hääletustulemused on mõnevõrra vigased, on need valimised siiski selle riigi jaoks samm edasi. «Me ei pruugi edasi liikuda piisavalt kiiresti, kuid me liigume edasi,» püüdis ta säilitada optimismi.

Samas tegi aga erapooletu valimiskomisjon ettepaneku asetada umbes 600 valimiskasti, millest igaüks sisaldas keskmiselt 600-700 häält, «karantiini». Ühtekokku on 20. augustil peetud Afganistani presidendivalimiste ajal aset leidnud rikkumise kohta laekunud umbes 2300 kaebust. Need «karantiini» pandavad hääled on aga sellised, mis võivad valimiskomisjoni hinnangul tulemust veel muuta.

Väidetavate ulatuslike rikkumiste põhjalikum uurimine omakorda tähendab, et varem välja kuulutatud 17. septembril Afganistani presidendivalimiste esimese vooru lõplikke tulemusi ei selgu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles